Joku siirsi 833 miljoonan euron arvosta bitcoineja, liittyy mahdollisesti Silkkitie-huumekauppaan - Digitoday - Ilta-Sanomat

Arvo 833 miljoonaa euroa – valtavalla bitcoin-rahasiirrolla voi olla karu selitys

Tuntematon taho teki yhden kaikkien aikojen arvokkaimmista bitcoin-siirroista. Varojen alkuperää epäillään rikolliseksi.

Bitcoin-jättisiirron takana uskotaan olevan rikolliset tarkoitusperät.­

7.11.2020 7:00

Virtuaalivaluutta bitcoinin ympärillä kuohuu taas. Tiistaina yhdestä bitcoin-lompakosta siirrettiin jopa 69 369 bitcoinia toiseen tuntemattomaan bitcoin-lompakkoon. Siirron hetkellä bitcoinien arvo oli noin 833 miljoonaa euroa.

Tapahtumia koostavan Ars Technican mukaan lompakkoa ei ole käytetty vuoden 2015 jälkeen. Virtuaalivaluuttoihin liittyviä lohkoketjuja tutkivan Elliptic-yhtiön toinen perustaja Tom Robinson uskoo bitcoinien olevan peräisin vuonna 2013 suljetusta valtavasta alamaailman Silk Road -verkkokaupasta. Siellä kaupiteltiin muun muassa huumeita ja palkkamurhia.

Robinson arvioi lompakon olleen maailman neljänneksi suurin. Bitcoinien siirtäjää ei tiedetä, mutta kyseessä saattaa olla joku Silk Roadin toimintaan liittynyt taho. On myös väitteitä, että kyseistä lompakkoa olisi kaupiteltu alamaailmassa ja että joku olisi nyt onnistunut murtautumaan lompakkoon. Mahdollisuuksia lompakon salasanan ohittamiseen pidetään kuitenkin pieninä.

Euromäärältään saman mittaluokan bitcoin-siirto tehtiin myös vuosi sitten. Tässä erillisessä ja tyystin toista lompakkoa koskeneessa siirrossa bitcoinien arvo ylsi 923 miljoonaan euroon. Siirtäjästä ei ollut mitään varmuutta, mutta joidenkin teorioiden mukaan takana oli mahdollisesti jokin bitcoin-pörssi tai yksityishenkilö.

Yleensä paras hetki henkilöllisyyden tunnistamiseen koittaa, jos ja kun bitcoineja yrittää muuttaa perinteiseksi valuutaksi. Tätä on pidetty yhtenä toivonkipinänä myös Vastaamo-kiristäjän kiinni saamiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?