Toimi näin, jos tietojasi on vuodettu verkkoon - Digitoday - Ilta-Sanomat

Toimi näin, jos tietojasi on vuodettu verkkoon

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurto on nostanut nyt esiin kysymyksiä siitä, mitä on tehtävä, jos omat tiedot on vuodettu verkkoon. Tässä tiiviit ohjeet.

23.10.2020 19:01 | Päivitetty 23.10.2020 19:01

– Jos näet jossain omia tietojasi julkistettuna, ota näyttökuvat todisteeksi ja tee rikosilmoitus poliisille.

– Jos sinua uhkaillaan tai kiristetään tietojen levittämisellä, ota viesteistä näyttökuvat todisteeksi ja tee rikosilmoitus poliisille.

– Tekemällä luottokiellon voi ennaltaehkäistä henkilötietojen väärinkäytöllä tehtäviä petoksia. Näissä palveluissa voit tehdä luottokiellon: Asiakastieto: Oma luottokielto ja Bisnode: Oma luottokielto.

– Lisäksi voit tehdä osoitteenmuutoskiellon Postin asiakaspalvelussa. Patentti- ja rekisterihallitukselle voit tehdä rekisteröintikiellon, jonka jälkeen sinua ei voi merkitä minkään yrityksen tai yhteisön vastuuhenkilöksi kaupparekisteriin.

– Perehdy toimenpiteisiin etukäteen ja harkitse tarkkaan mitä muita seurauksia tekemilläsi kielloilla on. Lisätietoja toimintaohjeista saat Rikosuhripäivystyksen, kyberturvallisuuskeskuksen ja tietosuojavaltuutetun toimiston nettisivuilta.

– Verkkorikollisuuden uhrit voivat saada käytännön neuvoja rikosasioissa ja keskusteluapua Rikosuhripäivystyksen palveluissa.

– Rikosuhripäivystys 116 006 palvelee suomeksi ma–pe kello 9–20 ja ruotsiksi kello 12–14. Puhelu on maksuton.

– RIKUchat on auki arkisin kello 9–15 ja lisäksi maanantaisin klo 17–19. Chat on osoitteessa riku.fi/chat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?