Kappale soi päässä, muttet muista mikä se on – näin hyräilet sen Googlelle - Digitoday - Ilta-Sanomat

Kappale soi päässä, muttet muista mikä se on – näin hyräilet sen Googlelle

Google toi hakukoneeseen muutoksen, josta on luultavasti paljon iloa käyttäjille. Yksi kysymys kuumottaa.

Hyräilyhaku on yksi Googlen eilen tekemistä julkistuksista.

17.10.2020 7:00

Rakastetun musiikkikappaleen unohtuminen on varsin kiusallista. Saatat muistaa esimerkiksi kappaleen intron tai kertosäkeen melodian. Siitä ei kuitenkaan ole ollut apua Googlessa, jonka musiikkihaku on osannut tunnistaa kappaleita vain laittamalla puhelin kuuntelemaan oikeita levytyksiä.

Nyt tilanne muuttuu, Google kertoo blogissaan. Yhtiö teki hakukoneeseen muutoksen, jonka myötä kappaleita tunnistetaan hyräilyn perusteella. Uusi tekoälyyn perustuva haku tunnistaa tällä hetkellä kappaleita runsaalla 20 kielellä. Näihin kuuluvat englanti ja ruotsi, mutta ei suomea. Haku toimii Androidin ja iOS:n Google-hakusovelluksen uusimmassa versiossa.

Kappaletta voi hyräillä, viheltää tai laulaa Googleen. Se tapahtuu avaamalla päivitetty Googlen hakusovellus, näpäyttämällä mikrofonia ja valitsemalla Mikä kappale tämä on? Anna kappaleesta ääninäyte 10–15 sekunnin ajan, ja tekoäly pyrkii tekemään siitä eräänlaisen sormenjäljen, jota verrataan tietokantaan.

Googlen mukaan kappaletta ei tarvitse jäljitellä nuotintarkasti. Haku esittää todennäköisimmät osumat annetulle näytteelle. Toisaalta Google sanoo käyttävänsä vertailukohtana tuhansia kappaleita ympäri maailman. Ei siis esimerkiksi miljoonia kappaleita. Voi olla, että kappaleen etsiminen hyräilemällä ei vielä tällä hetkellä kata kovin suurta katalogia kappaleita.

Google ei sanonut, mitä käyttäjien hyräilemille ääninäytteille tapahtuu haun jälkeen, vai tapahtuuko mitään. Loogista olisi käyttää niitä ainakin koneoppimiseen ja haun parantamiseen.

Yhtiön mukaan sen tekoäly käyttää studiolevytysten ohella lähteenä ihmisten laulua, viheltämistä ja hyräilyä. Mutta ei käy selväksi, kuuluvatko näihin lähteisiin myös Googlen käyttäjät.

Ajatus kappaleen löytämisestä hyräilemällä ei ole uusi. Jo vuonna 2008 oli tarjolla Midomi-niminen verkkopalvelu, joka pyrki tunnistamaan kappaleita kertosäkeen hyräilyn perusteella.

Kappaleita on toki voinut jo pitkään etsiä sanoituksen perusteella. Juuri äsken myös musiikkipalvelu Spotify alkoi tarjota tätä tapaa kappaleiden löytämiseen.

3d-autoja ja typojen tulkintaa

Google piti eilen illalla Search On 2020 -tapahtuman, jossa se julkaisi muitakin uudistuksia kuin Google-haun hyräilemällä.

Yhtiön mukaan hakukone ymmärtää englanninkielisiä kysymyksiä nyt entistä paremmin. Lisäksi hakukone osaa tulkita väärin kirjoitettuja kyselyjä aiempaa tehokkaammin. Googlen mukaan uusi oikeinkirjoitusta tarkkaileva algoritmi edustaa yhtä suurta muutosta kuin kaikki oikeinkirjoitukseen tehdyt parannukset viimeisen viiden vuoden ajalta.

Yksityiskohtaisiin kysymyksiin vaikkapa ikkunalasien laadusta Google osaa nyt vastata paremmin. Sen sijaan, että haku vain ohjaisi oikealle verkkosivulle, nyt Google esittää sivuilta sen kohdan, jossa vastaus kysymykseen annetaan. Tämän voi kuvitella ärsyttävän verkkosivujen ylläpitäjiä, jotka ehkä menettävät vierailijoita.

Lisättyyn todellisuuteen tehtävät uudistukset tarjoavat jatkossa muun muassa kolmiulotteisia malleja autoista, joita ostaja voi tarkastella hakukoneessa. Toimintoa testataan Yhdysvalloissa Volvon ja Porschen kanssa.

Kameran kohteita tunnistava Google Lens puolestaan alkaa helpottaa tuotteiden ostamista kuvaa pitkään painamalla Androidin Google-sovelluksessa tai Chrome-selaimessa. Apuja on myös luvassa esimerkiksi matematiikan kotitehtävien ratkaisuun.

Shoppailun edistäminen näyttää olevan Googlen intresseissä laajemminkin. Yhtiö puuhaa YouTube-videopalveluunsa mahdollisuutta ostaa tuotteita suoraan videoiden yhteydessä.

Googlen haku tunnistaa jatkossa videoiden sisällön ja osaa jaotella videon kappaleisiin, joiden avulla videota on helppo selata vaikkapa urheilukisan huippuhetkien löytämiseksi nopeasti.

Lisäksi Google tekee päivityksiä haun koronapandemiaan liittyviin tietoihin. Päivitysten on määrä auttaa toimimaan ja liikkumaan turvallisesti pandemian aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?