YouTube testaa tuotteiden ostamista suoraan videopalvelussa - Digitoday - Ilta-Sanomat

YouTube testaa uutta ominaisuutta – toisi valtavan muutoksen

YouTube testaa tuotteiden ostamista suoraan videopalvelussa.

YouTubsta on tulossa shoppailualusta.­

15.10. 11:05

Googlen omistama videopalvelu YouTube voi jatkossa mahdollistaa minkä tahansa videoissa nähdyn tuotteen ostamisen suoraan YouTubessa, uutistoimisto Bloomberg kirjoittaa.

Maailman suurin videopalvelu alkoi äskettäin pyytää sisällöntuottajiaan käyttämään ohjelmistoaan videoissa esiintyvien tuotteiden merkitsemiseksi ja seuraamiseksi. Ohjelmiston avulla kerätyt tiedot kytketään Googlen analytiikkaan ja ostostyökaluihin.

Asiasta tietävien henkilöiden mukaan tarkoitus on muuntaa YouTuben mittava videovuori shoppailukatalogiksi, jonka kautta videoiden katsojat voivat tehdä nopeita ostoksia. YouTube vahvistaa kokeilun, ja sanoo sen koskevan rajattua määrää kanavia. Kanavien pitäjillä on valta esitettävistä tuotteista.

Google ei ole arviolta tähän asti kunnolla hyödyntänyt YouTuben potentiaalia rahan takojana, ja videopalvelun muuttaminen virtuaaliseksi ostoskeskukseksi olisi omiaan muuttamaan tilanteen. Samalla YouTubesta voisi tulla kilpailija Amazonin ja Alibaban kaltaisille ostosjäteille.

Ei ole vielä selvää, miten YouTube ansaitsisi rahaa palvelussa myydyistä tuotteista tai miten kanavien pitäjät hyötyisivät siitä. Perinteisesti Google on harrastanut käytäntöä, jossa se ottaa osuuden palveluissaan liikkuvista maksuista. Esimerkiksi YouTuben maksullisista jäsenyyksistä ja Android-sovellusten sisällä tehdyistä ostoksista yhtiö ottaa 30 prosentin siivun.

Mainonta voi olla toinen ansaintakeino. Videoissa esiteltävien tuotteiden kilpailijoilla lienee intressejä saada mainoksiaan näkyviin sopivissa yhteyksissä.

Rahan tekeminen oli kuuma peruna YouTubessa vuosi sitten. Uudet käyttöehdot pelästyttivät kanavien pitäjiä antamalla ymmärtää, että tuottamattomat kanavat voidaan sulkea. YouTube kiirehti korjaamaan, että siitä ei ole kysymys.

YouTube testaa samalla integraatiota Shopify-kauppa-alustan kanssa. Jo viime vuoden lopulla videopalvelu kokeili Shopifyta antamalla sisällöntuottajien listata ostettavia tuotteita nauhassa videon alapuolella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?