Poliisi: Näillä 6 tavalla suomalaisia huijataan nyt - Digitoday - Ilta-Sanomat

Poliisi: Näillä 6 tavalla suomalaisia huijataan nyt

Huijarit muuttavat nopeasti toimintatapojaan ja tarttuvat ripeästi uusiin ilmiöihin huijauksia kehitellessään.

Palkintoja, paketteja, rahaa ja rakkautta. Huijarit tarjoavat kaikenlaista.­

14.10. 15:37

Keskusrikospoliisin Kyberrikoksentorjuntakeskus kertoo Poliisin blogissa, miten suomalaisia huijataan tällä hetkellä. Rikostarkastaja Mikko Rauhamaan mukaan Suomesta on virrannut petosten myötä miljoonia euroja ulkomaille, ja tahti on kesän jälkeen vain kiihtynyt.

Poliisin mukaan verkkorikolliset ovat nopeita tarttumaan uusiin ilmiöihin. Tällainen on muun muassa covid-19-pandemia, jonka varjolla on ohjattu ihmisiä haitallisille verkkosivuille tai syötetty väärää tietoa.

Suuria petosilmiöitä Suomessa tällä hetkellä ovat:

1. Olet voittanut leffaliput/puhelimen/potkulaudan/tabletin/mitä vain

Uhri saa ilmoituksen sähköpostitse, tekstiviestitse tai pikaviestimessä, että hän on voittanut jotain. Tämä voi olla tabletti, leffalippu tai monta muutakin asiaa. Voiton lunastamiseksi pyydetään maksukortin tai verkkopankin tietoja. Tällöin uhri astuu tilausansaan, joka on yleensä säännöllinen kuukausilaskutus.

2. Pakettisi on jumissa

Tässä huijaustyypissä uhri saa viestin, jossa kerrotaan hänelle saapuvan lähetyksen olevan jumissa puutteellisen toimitusmaksun, ylipainon tai muun syyn takia. Tässäkin tapauksessa pyydetään pientä maksua, mutta maksukortin tiedoilla viedään suuria summia tai liitetään uhri tilausansaan. Uhrien nimissä on myös avattu pikavippitilejä.

3. Romanssipetokset

Nämä huijaukset iskevät uhrin lompakon lisäksi myös tämän sydämeen ja ihmissuhteisiin. Seuranhakupalstalla tai sosiaalisessa mediassa alkanut ”romanssi” saattaa kestää pitkäänkin ennen kuin huijari pyytää ”taloudellista apua”. Pahimmillaan nämä huijaukset johtavat myös ystävyyssuhteiden katkeamiseen, kun uhri ei suostu kuuntelemaan läheistensä varoittelua. Huijari esiintyy usein upseerina, lääkärinä – tai öljynporaajana.

4. Sijoituspetos

Yleensä uhreille kaupataan virtuaalivaluuttaa kovilla tuotto-odotuksilla, ja yhteydenotto tapahtuu puhelimitse tai viestillä. Seuraava askel on vakuuttavan tuntuinen verkkosivu. Joissakin tapauksissa pienellä summalla aloittaneelle palautetaan voittoja, ja hän sijoittaa – mahdollisesti lisäsoittojen kannustamana lisää. Myöhemmin sivu katoaa verkosta tai yksinkertaisesti jättää voitot maksamatta.

5. Microsoft-huijaus

”Teknisen tuen” nimissä tulee paljon huijaussoittoja. Soittaja esittelee itsensä Microsoftin edustajaksi, ja kertoo uhrin tietokoneella olevan viruksia tai hakkereita. Tämän jälkeen soittaja ohjeistaa uhria asentamaan koneelleen etähallintaohjelman, jolla huijari pääsee käsiksi koneen tietoihin. Tällä menetelmällä on varastettu niin rahaa kuin henkilötietoja.

6. ”Pankkisoitto”

Tämä huijaustyyppi perustuu puhelinsoittoon, joka tulee yleensä ”keskuspankista”. Soittaja pyytää uhrin pankkitunnukset ja kieltää käyttämästä verkkopankkia 24 tuntiin. Tänä aikana tiliä tyhjennetään.

Huijaussoittojen puhelinnumeroita ei kannata julkaista netin keskustelupalstoilla, sillä ne ovat yleensä väärennettyjä. Tämä tarkoittaa sitä, että ne voivat kuulua täysin sivullisille ihmisille, joiden numeroa on käytetty heidän itsensä tietämättä. Väärennettyjä numeroita on niin Suomen kuin muiden maiden suuntanumeroiden alla.

Poliisi muistuttaa myös, että osaa yhteydenotoista edeltää taustatietojen kerääminen uhrista uskottavuuden lisäämiseksi. Tämä kannattaa muistaa itsestä sosiaaliseen mediaan tietoja julkaistaessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?