Vpn-palvelujen nopeudet mitattiin – yksi oli ylitse muiden

Riippumaton tutkija selvitti seitsemän vpn-palvelun nopeudet. Tulokset olivat selvät.

Vpn-ohjelmistoissa on tarjontaa joka lähtöön. Nopeuden lisäksi tärkeää on, että palveluntarjoajaan on voitava luottaa.

5.10.2020 7:00

Vpn-palvelu NordVPN saavutti selvän voiton saksalaisen tietoturvan tutkimuskeskus AV-Testin nopeusvertailussa (pdf). Tulosten mukaan NordVPN oli kirkas ykkönen mitattaessa tietojen lataamista internetistä ja internetiin päin kolmella maantieteellisellä alueella. Ne olivat Yhdysvaltain länsirannikko, Britannia ja Japani.

Vpn-palvelu on keino käyttää internetiä niin, että liikenne pysyy aina salattuna ja oma sijainti muilta piilossa. Liikenteen salaus on kuitenkin omiaan hidastamaan nettiä, koska se kulkee vpn-palveluntarjoajan järjestelmien kautta. Nämä saattavat muodostua pullonkaulaksi.

AV-Testin testiin pääsivät NordVPN:n ohella ExpressVPN, Private Internet Access, PrivateVPN, ProtonVPN, PureVPN ja TorGuard. Suomalainen F-Securen Freedome ei ollut mukana vertailussa.

NordVPN otti kärkisijan kaikkiaan viidessä testatussa kategoriassa. Palvelu jäi niukasti kakkoseksi kategoriassa, jossa mitattiin lataamisnopeutta internetistä EU:ssa. Siinä parhaiten pärjäsi Private Internet Access.

AV-Test huomauttaa, että NordVPN voitti seuraavaksi nopeimman vpn:n joissakin tapauksissa jopa kaksinkertaisella nopeudella.

Testin kakkoseksi ylsi PrivateVPN ja kolmanneksi TorGuard, jotka molemmat pärjäsivät tasavarmasti. Niiden perässä olevien tarjokkaiden suorituskyky heitteli, ja ProtonVPN jäi perän pitäjäksi ennen kaikkea todella huonon Aasian-nopeutensa vuoksi.

Kannattaa muistaa, että nopeus on vain yksi hyvän vpn-palvelun mittari eikä välttämättä tärkein. Kiinnitä huomiota myös palvelujen tietoturvaan ja siihen, miten paljon ne keräävät käyttäjistään tietoja.

NordVPN mainitsee tiedotteessaan saaneensa kesällä puhtaat paperit PricewaterhouseCoopersilta siitä, ettei se seuraa millään tavalla käyttäjien toimintaa internetissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?