Euroopan unionissa on tekeillä Digital Services Act -niminen laki, joka voi astua voimaan jo vuoden loppuun mennessä. Uutistoimisto Reutersin näkemän lakiluonnoksen mukaan luvassa on radikaaleja muutoksia siihen, miten suuret teknologiayhtiöt, kuten Google, Apple, Amazon tai Facebook, voivat toimia EU-alueella.
Lakiesityksen on tarkoitus rajoittaa teknologiayhtiöiden valtaa estämällä niitä suosimasta omia palvelujaan kilpailijoiden kustannuksella. Lisäksi yhtiöt voivat joutua rajoittamaan omien esiasennettujen sovellustensa määrää laitteissa. Yhtiöiden pitäisi myös jakaa alustoillaan keräämät tiedot kilpailijoiden kanssa, jos tietoja halutaan hyödyntää kohdentamalla niitä käyttäjiin.
Luonnoksessa on ehto, jonka mukaan portinvartijat, kuten Apple ja Google, eivät saisi estää kilpailijoita tarjoamasta tuotteitaan portinvartijan alustan tai palvelun ulkopuolella. Tämä näyttäisi iskevän erityisesti Appleen, joka ei salli iOS-sovellusten tarjoamista muualla kuin sen omassa App Storessa.
Kyseessä olisi perustavanlainen muutos etenkin Applen suhteen. Toisin kuten Google, se ei salli kilpailevia sovelluskauppoja laitteillaan tai sovellusten asentamista muuten ohi App Storen. App Storen kautta tapahtuva digitaalinen myynti on kymmeniä miljardeja euroja vuosittain.
Apple ja vähemmässä määrin Google käyvät jo oikeudessa kamppailua peliyhtiö Epiciä vastaan, joka on katsonut sovelluskauppojen käytännöt epäreiluiksi. Riidan keskiössä on Fortnite-peli, joka alkoi tarjota pelaajille keinon ostaa sisältöä ohi Applen ja Googlen.
Apple ja Spotify ovat myös riidelleet kiivaasti, sillä Spotifyn mielestä Apple suosii omaa Apple Musiciaan.
EU on jo aiemmin yrittänyt rajoittaa teknologiayhtiöiden valtaa, mutta tulokset ovat kyseenalaisia. Esimerkiksi vuonna 2018 EU rankaisi Googlea miljardisakoilla siitä, että se yhdisti nettiselaimen ja hakukoneen puhelimien Android-käyttöjärjestelmään. Tämä katsottiin keinoksi polkea kilpailijoita.
Seurauksena Google kuitenkin kehitti huutokaupan, johon osallistumalla kilpailevat hakuyhtiöt pääsevät Android-puhelimen valintaruudulle. Menetelmä on herättänyt paljon arvostelua, koska Googlen tulkitaan käyttävän EU-tuomiota hyväkseen.