”Valmius olemassa” – Tämän takia Koronavilkun koodia ei silti saa yksityiseltä lääkäriltä

Yksityiset lääkäriasemat eivät saa antaa positiivisen koronatuloksen saaneille altistumisesta kertovaa koodia Koronavilkku-sovellukseen.

25.9.2020 11:42

Yksityisten lääkäriasemien suorittamasta koronatestistä positiivisen tuloksen saaneet eivät saa testituloksen yhteydessä Koronavilkku-sovellukseen syötettävää koodia, jolla voisi välittää tiedon mahdollisesta altistumisesta muille.

– Yksityiselle terveydenhuollolle ei ole annettu mahdollisuutta antaa Koronavilkku-koodeja, jolla henkilö voi aktivoida Koronavilkku-hälytyksen niille, jotka sovelluksen mukaan ovat voineet altistua tartunnalle. Koodeja on saanut antaa vain julkisesta terveydenhuollosta, vahvistaa esimerkiksi Mehiläinen-lääkärikeskusten liiketoimintajohtaja Johanna Asklöf.

Myös yksityisellä puolella koronatestissä käyneet voivat saada Koronavilkku-koodin, mutta viiveellä. Lääkäriasemalta otetaan yhteyttä tartunnan saaneeseen ja hänelle lähetetään sähköinen tartunnanjäljityskysely. Tieto positiivisesta tuloksesta välitetään yksityisiltä lääkäreiltä myös kuntien tartuntatautilääkäreille, jotka tekevät viralliset karanteeni- ja eristyspäätökset ja ottavat yhteyttä positiivisen tuloksen saaneisiin henkilöihin ja tartunnalle altistuneisiin. Samassa yhteydessä myös tartunnan saaneelle lähetetään Koronavilkkuun tarkoitettu koodi.

Asklöfin mukaan julkisen puolen yhteydenotossa ja koodin lähettämisessä voi työtilanteesta riippuen olla päivien viive. Viiveen poistamiseksi myös yksityisille lääkäriasemille pitäisi hänen mukaansa antaa mahdollisuus jakaa koodeja Koronavilkku-sovellukseen.

– Koronavilkku toimii samalla tavoin riippumatta siitä, mistä avauskoodi annetaan. Tekninen valmius koodien antamiseen yksityispuolelta on olemassa, Asklöf toteaa.

THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho myöntää menettelyn aiheuttavan viivettä koodin lähettämiseen.

– Olen kuullut, että jotkut ovat olleet huolissaan, kun eivät ole saaneet koodia heti, hän toteaa.

Hänen mukaansa oikeudet koodien antamiseen on myönnetty noin tuhannelle jäljittäjälle.

– Menettely johtuu siitä, miten jäljitys- ja seurantaprosessi kokonaisuudessaan toimii. On tärkeää, että kaikki prosessit toimivat kaiken aikaa yhdessä, ja tämä sitoo yksityiset testit muuhun seurantaan, Yrttiaho selittää.

Hänen mukaansa ei ole merkittävää, vaikka koodia ei saa syötettyä Koronavilkkuun heti positiivisen testituloksen varmistuttua.

– Jonkun verran voi tulla viivettä, mutta keväälläkin päästiin jäljitykseen saman vuorokauden sisällä siitä, kun testitulos oli saatu, Yrttiaho sanoo.

Hän muistuttaa, että altistuneiden löytämiseen käytetään Koronavilkun lisäksi muitakin menetelmiä.

– On keskeistä, että jäljitystä tehdään muillakin tavoin, Yrttiaho sanoo.

– Koronavilkku ei pysty esimerkiksi tunnistamaan, jos joku lähellä olleista on vaikka aivastellut tai muita vastaavia tartuntatilanteita.

Elokuun lopussa julkaistua Koronavilkku-sovellusta on ladattu yli 2,1 miljoonaa kertaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?