Facebook vihjaa palvelun sulkemisesta: Myös Instagramin käyttö Euroopassa voi loppua

Facebook on ilmoittanut, että se voi joutua sulkemaan eurooppalaiset Facebook- ja Instagram-palveluista, jos yhtiö ei saa välittää käyttäjätietoja Yhdysvaltoihin.

Facebookin mukaan se ei voi toimia Euroopassa, jos käyttäjien tietoja ei voi siirtää Yhdysvaltoihin.

22.9.2020 12:53

Facebookin mukaan yhtiö voi joutua sulkemaan Facebook- ja Instagram-palvelunsa Euroopassa, jos se ei saisi välittää eurooppalaisten käyttäjiensä tietoja Yhdysvalloissa sijaitseville palvelimilleen, kertoo Vice-uutissivusto.

Facebookin kanta selviää yhtiön Irlannissa tietoturvasta vastaavan johtajan Yvonne Cunnanen antamasta kirjallisesta valaehtoisesta todistuksesta Irlannin tietosuoja-asiamiehelle.

– ....ei ole selvää Hakijalle (eli Facebookille) kuinka se pystyy jatkamaan Facebook- ja Instagram-palveluiden tarjoamista EU:ssa, Cunnane kirjoittaa.

Hänen mukaansa pelkästään Facebookilla on noin 410 miljoonaa aktiivista käyttäjää Euroopassa.

– Seuraukset olisivat merkittäviä ja laajoja, sekä Hakijalle (eli Facebook) että miljoonille yksilöille ja yrityksille, jotka käyttävät sen palveluita Euroopassa.

Cunnane muistuttaa, että sen käyttäjiin kuuluu myös hyväntekeväisyysjärjestöjä ja poliitikkoja. Hänen mukaansa Facebook on muiden samankaltaisten palveluiden kanssa myös tärkeä sananvapauden ja tiedonvälityksen kanava.

Facebookin mukaan vihjaus toimintojen lopettamisesta ei ole uhkaus, vaikka todistuksessa palvelujen lopettamiseen viitataankin.

– Facebook ei uhkaa vetäytyä Euroopasta, yhtiö toteaa lähettämässään lausunnossa.

– Irlannin oikeudelle lähetetyissä asiakirjoissa todetaan se yksinkertainen tosiasia, että Facebook ja monet muut yritykset, organisaatiot ja palvelut ovat toiminnassaan riippuvaisia tiedonsiirrosta EU:n ja Yhdysvaltojen välillä.

Yhdysvaltojen vakoilu rikkoi datasovun

Yhtiön vastaus on jatkoa jo vuosia jatkuneelle oikeuskiistalle, joka sai alkunsa CIA:n alihankkijalla toimineen Edward Snowdenin paljastuksista vuosikymmenen alussa. Snowdenin vuotamien tietojen mukaan Yhdysvaltojen tiedustelu pystyy vakoilemaan laajasti yhdysvaltalaisten verkkopalveluiden käyttäjien tietoja.

Itävaltalainen yksityisyysaktivisti Maximilian Schrems väitti paljastusten perusteella muun muassa Facebookin rikkovan EU:n ja Yhdysvaltojen välisiä tiedonsiirtoa koskevia sopimuksia. Schrems on haastanut yhdysvaltaisia yhtiöitä oikeuteen myös gdpr-tietosuojalakien rikkomisesta.

EU-tuomioistuin on asian useissa eri käsittelyvaiheissa tehnyt päätöksensä Schremsin hyväksi. Viimeksi heinäkuussa EU:n tuomioistuin mitätöi EU:n ja Yhdysvaltojen välisen Privacy Shield -datasopimuksen Yhdysvaltojen tekemän vakoilun vuoksi. Päätös koskee noin 5000 yhdysvaltalaista yritystä.

Facebookin Euroopan-pääkonttori on Irlannissa, joten Irlannin tietosuojavaltuutetun tehtävänä oli vaatia Facebookia lopettamaan eurooppalaisten käyttäjien tietojen välittäminen Yhdysvaltoihin.

Facebook on vastannut määräykseen vastakanteella, jolla yhtiö pyrkii estämään päätöksen voimaantulon. Yhtiö myös syyttää Irlannin tietosuojavaltuutettua puolueelliseksi ja epäoikeudenmukaiseksi.

(Lisäys klo 16: Facebookin lausunto)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?