Facebookin työntekijä avautui viimeisenä työ­päivänään – paljasti yhtiön välin­pitämättömyyden väärin­käytöksille - Digitoday - Ilta-Sanomat

Facebookin työntekijä avautui viimeisenä työ­päivänään – paljasti yhtiön välin­pitämättömyyden väärin­käytöksille

Facebookin toimet masinoituja valeuutiskampanjoita vastaan ovat riittämättömiä ja myöhässä, kritisoi entinen työntekijä.

Poliittiset valeuutiskampanjat ovat ongelma, joihin Facebook ei puutu riittävästi, yhtiön entinen työntekijä sanoo.­

15.9. 14:49

Facebookin entinen analyytikko Sophie Zhang lähetti viimeisenä työpäivänään muistion yhtiön työntekijöille, jossa tämä kertoo Facebookin tienneen laajoista väärinkäytöksistä palvelussaan vaalien aikana, mutta yhtiön kääntäneen pitkälti selkänsä niille. Asiasta kirjoittavat Buzzfeed ja New York Times.

Väärinkäytöksiä vaalien yhteydessä tehdään ympäri maailman. Vaikka Facebook on maailman suurimpia datayrityksiä, yhtiöllä on täysin riittämättömät resurssit valvoa ja moderoida sisältöä kaikkialla. Niinpä Facebook keskittyi Zhangin mukaan lähinnä Yhdysvaltoihin ja Länsi-Eurooppaan kääntäen pitkälti selkänsä muulle maailmalle. Zhangin mukaan laajoja valeuutisoperaatioita toteuttavat muun muassa Venäjä, Iran ja Kiina. Niitä tekevät kuitenkin myös pienemmät maat, kuten Honduras ja Azerbaidzhan.

Facebook reagoi kampanjoihin hitaasti. Koordinoidun kampanjan poistaminen Facebookista saattoi tapahtua 9 kuukautta sen löytämisen jälkeen tai sitä ei välttämättä tehty lainkaan. Palvelusta poistettu vaikutuskampanja saatettiin masinoida heti uudelleen. Ylempää johtoa asia ei juuri kiinnostanut, eivätkä valeuutisten paljastajat eivät olleet korkealla yhtiön hierarkiassa. Korkeammalla olleita politiikka- ja yhteiskuntasuhdetiimejä kiinnosti Zhangin mukaan lähinnä yhtiön julkisuuskuva.

Yhden vaikutusverkoston koko saattoi olla niinkin suuri kuin 672 000 valetiliä, jotka tehtailivat yli 10 miljoonaa tykkäystä. Tykkäykset nostavat Facebook-päivitysten näkyvyyttä.

Facebook kommentoi Zhangin väitteitä toteamalla poistavansa koordinoidut vaikuttamiskampanjat, ja että sillä on iso turvallisuustiimi. Tämän lisäksi palvelu sanoi toimivansa aktiivisesti muun muassa spämmiä eli roskaviestejä vastaan.

Zhang ei lähtenyt Facebookilta vapaaehtoisesti. Facebook ei kommentoinut potkujen syytä.

Facebookin vaikutus poliittiseen toimintaan ja väkivallan lietsomiseen on ollut tunnetusti suuri. Vuonna 2017 palvelussa toteutettiin laaja valeuutisoperaatio, jolla uskotaan olleen suuri vaikutus Myanmarin kansanmurhassa.

Vastaavaa on vaarassa tapahtua parhaillaan Etiopiassa, jossa etniset jännitteet ovat muuttumassa väkivallaksi, kertoo Vice. Facebookissa on järjestetty mustamaalaus- ja valeuutiskampanjoita, jotka ovat johtaneet murhiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?