TikTokissa kiertää karmiva video – lapsesi saattoi jo nähdä sen - Digitoday - Ilta-Sanomat

TikTokissa kiertää karmiva video – lapsesi saattoi jo nähdä sen

Tapaus on vain uusin esimerkki siitä, millaiselle materiaalille jälkikasvu voi sosiaalisessa mediassa altistua.

Itsemurhavideo saattaa hypätä silmille varoittamatta TikTokissa.

8.9.2020 12:23

Nuorten keskuudessa suosittu TikTok-sovellus taistelee palvelussa kiertävää raakaa videota vastaan, muun muassa The Verge kertoo. Palveluun sunnuntaina ladattu video esittää parrakasta miestä, joka ampuu itsensä pöydän ääressä.

TikTokin mukaan video julkaistiin alun perin suoratoistona Facebookissa ja on sen jälkeen levinnyt muihinkin palveluihin. Palvelu sanoo automatiikkansa tunnistavan videon kopioita, ja videota palveluun lataavia tilejä suljetaan.

Video on omiaan järkyttämään myös täysi-ikäisiä, emmekä missään nimessä kehota ketään etsimään sitä taikka jakamaan sitä.

Useat TikTokin käyttäjät ovat julkaisseet videoita, joissa varoitetaan katsomasta itsemurhaklippiä. Vaarana ovat myös viattomilta näyttävät videot, joihin itsemurha on salakavalasti upotettu.

Pelottava kuva- ja videomateriaali ei suinkaan ole vain TikTokin ongelma. Samanlaiseen materiaaliin voi törmätä esimerkiksi Facebookissa tai Youtubessa – periaatteessa missä tahansa internetissä.

Vanhemman kannattaa harkita, onko lapsella tarpeen olla käyttäjätiliä jossakin tietyssä sosiaalisen median palvelussa. Sosiaalinen paine siihen voi tosin olla kova. Jos mahdollista, tarkista ajoittain lapsesi katseluhistoria. Esimerkiksi YouTubessa tämä onnistuu helposti.

TikTokissa ongelma tosin on, että sovelluksesta on puuttunut historiaosio jo katsottujen videoiden näkemiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?