Amazon haki tiedusteluanalyytikkoja vakoilemaan työntekijöitä - Digitoday - Ilta-Sanomat

Karua valvontaa – näin Amazonin työntekijöiden järjestäytyminen estetään

Amazonin työpaikkailmoitus antaa rujon kuvan yhtiön tavasta kohdella työntekijöitään.

Amazonin työntekijäiden asema puhuttaa jälleen kerran.

3.9.2020 17:14

Yhdysvaltalainen verkkokaupan jättiläinen Amazon.com julkaisi työpaikkailmoituksen, jossa se haki ihmisiä tittelillä intelligence analyst. Sen voi suomentaa jotakuinkin muotoon tiedusteluanalyytikko.

Asiasta kirjoittaa muun muassa Business Insider. Työnkuvauksen mukaan palkattavien tulisi tarkkailla työntekijöiden pyrkimyksiä järjestäytyä ja ilmoittaa havainnoista Amazonin ylimmälle johdolle. Vakoojalta kuulostava työ sisälsi myös tietojen keräämistä mahdollisia oikeusjuttuja varten, joissa Amazon hyökkäisi protestoivia aktivistiryhmiä vastaan.

Amazon poisti tällä viikolla julkaistun ilmoituksensa sen jälkeen, kun se oli jo saanut runsaasti näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa.

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Yhtiön mukaan työpaikkailmoitus ei antanut oikeaa kuvaa työn roolista ja se tehtiin virheellisesti. Ilmoitus on sittemmin korjattu, Amazon selitti.

Amazonia ravistelee kuitenkin myös toinen uusi paljastus, muun muassa The Independent -lehti kertoo. Open Markets Instituten raportin mukaan Amazon käyttää navigointiohjelmia, tuotteenlukijoita, rannekkeita, lämpökameroita, turvakameroita ja tallennettua kuvamateriaalia tarkkaillakseen läheisesti kauppojensa ja varastojensa työntekijöitä.

Raportin mukaan Amazon voi tarvittaessa erottaa työntekijöitä toisistaan, jos jonkun kaupan henkilöstön uskotaan yrittävän järjestäytymistä. Tätä raporttia Amazon selitti normaalilla käytännöllä mitata työntekijöiden suoriutumista ja löytää työntekijät, jotka ”tarvitsevat tukea”.

Amazon ja sen valtavien varastojen työolot ovat ajankohtaisia myös Suomessa. Ruotsiin on avautumassa yksi näistä varastoista, jonka uskotaan palvelevan myös suomalaisia asiakkaita.

On epäselvää, miten Amazonin kurjaksi väitetty työkulttuuri sopii yhteen korkeasta järjestäytymisasteestaan tunnetun Ruotsin kanssa.

Amazonin perustajan ja toimitusjohtajan Jeff Bezos omaisuus löi puolestaan juuri uuden ennätyksen. Hänen varallisuutensa ylitti äskettäin 200 miljardia dollaria.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?