Tietoturvariskit, tietojen keruu käyttäjistä... 10 ajankohtaista kysymystä Koronavilkku-sovelluksesta - Digitoday - Ilta-Sanomat

Tietoturvariskit, tietojen keruu käyttäjistä... 10 ajankohtaista kysymystä Koronavilkku-sovelluksesta

Sovelluksen tarkoituksena on auttaa tartuntaketjujen katkaisemisessa ja lisätä ihmisten mahdollisuuksia huolehtia terveydestään.

29.8.2020 18:13

1. Mikä Koronavilkku-sovellus on?

Koronavilkku auttaa korona-altistumisten seuraamisessa ja niiden tiedottamisesta käyttäjille. Sovellus on kehitetty yhteistyössä viranomaisten ja yritysten välillä.

2. Miten sovellus toimii?

Sovellus ladataan älylaitteeseen, jonka kautta se seuraa käyttäjän mahdollisia altistumisia koronaviruksen kantajille.

Jos käyttäjä saa positiivisen koronatestituloksen, hän saa terveydenhuollon ammattilaiselta koodin, jonka hän voi syöttää sovellukseen.

Tämän jälkeen sovellus lähettää kaikille altistuneille ilmoituksen, jotta he voivat ottaa yhteyttä terveydenhuollon palveluihin.

Tiedot kerätään bluetooth-yhteyden avulla.

3. Mitä tietoja se kerää käyttäjistä?

Koronavilkku-sovellus kerää käyttäjien pseudonyymisia tunnisteita eli eräänlaisia käyttäjätunnuksia ja käyttäjien kohtaamisia.

Lisäksi sovellus kokoaa tartunnasta ilmoittaneiden käyttäjien käyttäjätunnuksia ja muiden käyttäjien saamat tiedot mahdollisesta altistumisesta.

Taustajärjestelmään tallennetaan vain tartunnasta ilmoittaneen käyttäjän käyttäjätunnukset.

4. Millaisia tietoturvariskejä sovellukseen liittyy?

Kaikkiin sovelluksiin ja palveluihin liittyy tietoturvariskejä. Esimerkiksi palvelunestohyökkäykset voivat teoriassa kaataa sovelluksen käyttämät Kelan palvelimet, mutta todennäköisyys sille on pieni.

Kyberturvallisuuskeskuksen arvioinnin perusteella sovellus on turvallinen.

Koska sovellus perustuu bluetooth-yhteyksiin, voivat vanhat tai päivittämättömät laitteet olla niiden kautta haavoittuvaisia ulkopuolisen tahon hyväksikäytölle.

5. Millä perusteella käyttäjät saavat ilmoituksen altistumisesta?

Koronavilkku laskee todennäköisyyksiä altistumisille kolmella tavalla: milloin kaksi laitetta on ollut lähellä toisiaan, ovatko ne olleet kahta metriä lähempänä toisistaan ja onko lähikontakti kestänyt kauemmin kuin 15 minuuttia.

Näistä osa-alueista lasketaan pisteet yhteen. Jos ne ylittävät tietyn rajan, käyttäjät saavat ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta.

6. Miksi sovellus kehitettiin?

Koronavilkun tarkoituksena on tehostaa tartuntaketjujen katkaisemista ja estää taudin leviämistä lisäämällä tietoa mahdollisista altistumisista.

Sovellus piti kehittää Suomen oloihin sopivaksi, jotta se pystyy keskustelemaan jo olemassa olevien järjestelmien kanssa.

7. Mitä Koronavilkku ei tee?

Sovellus ei kerää ihmisten henkilökohtaisia tunnistetietoja, kuten syntymäaikoja eikä sijaintitietoja.

Käyttäjät eivät saa tietää, kuka mahdollisen positiivisen koronatestituloksen on saanut tai milloin mahdollinen altistuminen on tapahtunut.

8. Korvaako sovellus käsityönä tehtävät altistumisten jäljitykset?

Ei. Koronavilkku kehitettiin tukemaan terveydenhuollon ammattilaisten tekemiä altistumisjäljityksiä.

Sovellus ei myöskään yksinään riitä altistumistilanteiden todentamiseen, vaan siihen vaaditaan jatkossakin terveydenhuollon ammattilaisten työtä.

9. Mistä sovelluksen voi saada?

Koronavilkku ilmestyy Applen ja Googlen sovelluskauppoihin maanantaina. Sovelluksen voi ladata ilmaiseksi.

10. Onko sovelluksen käyttö pakollista?

Ei. Sovellus perustuu käyttäjien täydelliseen vapaaehtoisuuteen, mutta mitä useampi sitä käyttää, sitä tehokkaampi se on.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?