Facebook epäonnistui surkeasti – ihmiset näkevät enemmän valheellista koronatietoa kuin oikeaa

Facebook on laajasti epäonnistunut väärän terveystiedon torjumisessa, arvioidaan uudessa selvityksessä.

Ihmiset näkevät Facebookissa enemmän väärää kuin oikeaa terveystietoa.

20.8.2020 14:21

Facebook ei ole onnistunut pitämään käyttäjiään turvassa ja valistamaan heitä koronapandemian keskellä, raportoi väärän tiedon levittämistä ja vaalien vapautta seuraava Avaaz-järjestö. Sen uudesta raportista uutisoi muun muassa VentureBeat.

Raportin mukaan globaalit väärää terveystietoa levittävät verkostot keräsivät pelkästään viidessä maassa arviolta 3,8 miljardia näyttöä Facebookissa viime vuonna.

Tarkastelussa olivat Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Saksa ja Italia, joten näyttökertojen määrä globaalisti on todennäköisesti huomattavasti suurempi. Näyttöjen huippu, 460 miljoonaa, nähtiin huhtikuussa koronapandemian levitessä maailmanlaajuisesti.

Kymmeneltä suurimmalta valheellista terveystietoa levittävältä verkkosivustolta peräisin olevaa sisältöä katsottiin lähes neljä kertaa enemmän verrattuna virallisiin lähteisiin, kuten maailman terveysjärjestö WHO:hon. Vain 16 prosenttia tarkastellusta väärästä terveystiedosta oli varustettu Facebookin sisältövaroituksella.

Yksi yleinen Facebookissa nähty väite koskee 5g-teknologian ja koronapandemian väitettyä yhteyttä, josta ei ole mitään tieteellisiä todisteita. Keväällä Facebook poisti aiheeseen liittyviä ryhmiä.

Toisaalta Facebookin pyrkimykset poistaa väärää terveystietoa ovat myös osuneet harhaan. Maaliskuussa Facebook myönsi poistaneensa vahingossa aitoja koronaa käsitteleviä uutisartikkeleita. Tästä sai osansa myös Yleisradio.

Lue lisää:

Avaaz näkee väärän terveystiedon ongelmaan kaksiportaisen ratkaisun. Ensin Facebookin pitäisi tarjota kaikille väärää terveystietoa nähneille käyttäjille riippumattomasti tarkistettuja oikaisuja. Järjestö uskoo, että väärään tietoon uskomista voitaisiin vähentää näin jopa noin puolella.

Toiseksi Facebookin pitäisi muuttaa algoritmiaan, jotta se alentaisi väärän tiedon näkyvyyttä uutissyötteessä. Väärän tiedon tavoittavuutta olisi mahdollista alentaa tällä tavalla jopa 80 prosenttia, Avaaz arvioi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?