Chrome 86 varoittaa turvattomista lomakkeista - Digitoday - Ilta-Sanomat

Chromen uusi varoitus voi pelastaa kohtalokkaalta virheeltä

Vaaralliset nettilomakkeet aiheuttavat jatkossa koko ruudun varoituksen Google Chromessa.

Turvattomille nettilomakkeille syötettyä tietoa on helppo urkkia. Chrome varoittaa jatkossa asiasta.

19.8.2020 7:00

Google kertoo muutoksesta suosittuun Chrome-selaimeensa. Alkaen versiosta 86, jota odotetaan ilmestyväksi lokakuussa, Chrome ryhtyy esittämään selviä varoituksia verkkosivuilla olevista turvattomista lomakkeista.

Blogin mukaan varoitukset koskevat suojaamatonta http-yhteyttä käyttäviä lomakkeita, jotka sijaitsevat muuten suojatulla https-verkkosivustolla. Vaikka itse sivusto käyttäisi suojausta, turvaton lomake voi edelleen altistaa käyttäjän tietojensa, kuten salasanojen tai luottokortin numeron, varastamiselle.

Kun käyttäjä jatkossa alkaa täyttää tällaisen lomakkeen tietoja, Chrome varoittaa lomakkeen olevan turvaton. Selain myös estää tietojen automaattisen lisäämisen (autofill) selaimen tallentamista tiedoista. Chromen salasanojen hallintatyökalu toimii kuitenkin edelleen mahdollistaen ainutkertaiset salasanat eri sivustoilla.

Kun käyttäjä lopuksi yrittää lähettää valmiin lomakkeensa, Chrome esittää koko ruudun varoituksen mahdollisista riskeistä ja pyytää varmistusta lomakkeen jättämiselle.

Nykyisellään Chrome merkitsee turvallisilla verkkosivuilla olevat turvattomat lomakkeet vain poistamalla lukon symbolin osoitepalkista. Googlen mukaan tämä ei osoittautunut riittäväksi keinoksi suojella käyttäjiä ja jätti riskit epäselviksi.

Turvaton lomake ei tarkoita, että sen tarjoajalla välttämättä olisi pahoja aikomuksia. Lomake voi kuitenkin mahdollistaa tietojen vakoilun, kun ne liikkuvat käyttäjän tietokoneen ja nettisivun palvelimen välillä.

Chrome esittää koko ruudun varoituksen, jos turvattomalle lomakkeelle syötetyt tiedot yrittää lähettää eteenpäin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?