Pakotteiden puristama Huawei yrittää temppua, mihin Nokia kaatui: "Meille ainoa keino onnistua" - Digitoday - Ilta-Sanomat

Pakotteiden puristama Huawei yrittää temppua, mihin Nokia kaatui: "Meille ainoa keino onnistua"

Huawein kuluttajaliiketoiminnan johtaja Derek Yun mukaan yhtiö pyrkii yhteistyöhön eikä ole saanut Kiinan valtion tukea.

Puhelimien oma HMS-alusta ei ole Huaweille vain Googlen Androidin korvike, sanoo Huawein kuluttajaliiketoimintaa muun muassa Keski- ja Itä-Euroopassa sekä Pohjoismaissa johtava Derek Yu.­

8.8. 7:00

Kiinalainen Huawei tuotti todellisen yllätyksen, kun analyysiyhtiö Canalys tiedotti sen nousseen tämän vuoden huhti–kesäkuussa maailman suurimmaksi älypuhelinvalmistajaksi. Yhtiö syrjäytti ykköspaikalla olleen Samsungin koronapandemiasta ja Yhdysvaltojen pakotteista huolimatta.

Lisäksi yhtiön alkuvuoden tulos parani reilut yhdeksän prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Huawein Keski- ja Itä-Euroopan, Pohjoismaiden ja Kanadan kuluttajaliiketoiminnan johtaja Derek Yu ei kuitenkaan vaikuta ylpeältä.

– 70 prosenttia puhelinmyynnistä tulee Kiinasta, hän selittää.

Samsungin älypuhelinmyynti romahti samaan aikaan 30 prosenttia koronapandemian vaikutuksesta. Huawein myynti laski vain viiden prosentin verran, sillä koronatartuntojen huippu oli loppukeväästä Kiinassa jo takana. Samsungilla on Kiinassa sen sijaan vain pieni markkinaosuus. Analyytikot arvelevatkin, ettei Huawei säilytä ykkössijaansa pitkään.

Yu myöntää, että Yhdysvaltojen asettamat pakotteet ovat koetelleet Huaweita.

Viime vuonna nostetut pakotteet ovat estäneet yhtiötä osittain käyttämästä yhdysvaltalaista tekniikkaa. Kuluttajalle suoraan näkyvin seuraus on ollut kielto käyttää Googlen Android-käyttöjärjestelmää sekä tuttuja sovelluksia, kuten Gmailia, YouTubea ja Maps-karttaa.

Googlen Androidin sijaan yhtiö on alkanut kehittää omaa Androidiin perustuvaa Huawei Mobile Services eli HMS-alustaansa ja App Gallery -sovelluskauppaansa, joiden ympärille se pyrkii keräämään sovelluskehittäjiä muun muassa Eurooppaan perustamiensa tutkimuskeskusten avulla.

Googlen ja Applen sovelluskauppoihin verrattuna puutteita kuitenkin on, ja Huawein valikoimista puuttuvat esimerkiksi suomalaispankkien mobiilisovellukset, eikä koronatartuntojen jäljitykseen tarkoitettua sovellustakaan ole vielä tulossa Huawein puhelimiin.

– Pyrimme tekemään yhteistyötä paikallisten kehittäjien kanssa. Lisää sovelluksia on Suomessakin tulossa, mutta se vie vähän aikaa, Yu sanoo.

Erilainen kuin Nokia

Suomalaisten korvaan Huawein tavoitteet saattavat kuulostaa tutulta. Myös Nokia ja Microsoft yrittivät tunnetun surullisin seurauksin perustaa ”kolmatta ekosysteemiä” kilpailijaksi Googlen ja Applen hallitsemille sovellusmarkkinoille.

– Huawein tilanne on erilainen kuin Nokian ja Microsoftin, sillä olemme työntekijöiden omistama, emmekä ole riippuvainen sijoittajista, Yu sanoo.

– Olemme omistautuneita tämän toteuttamiselle. Windows Phone oli Microsoftille vain jotain lisää, mutta meille HMS on ainoa keino menestyä. En voi luvata, että onnistumme, mutta olemme omistautuneita sen toteuttamiselle.

Yun mukaan pakotteista, omasta alustasta ja sovelluskaupasta riippumatta Huaweilla on yhä hyvät suhteet Googleen ja muihin yhdysvaltalaisiin yrityksiin, ja yhtiö on avoin yhteistyölle myös jatkossa.

Yhtiö myykin edelleen paljon ennen pakotteita julkaistuja Android-puhelimiaan, ja HMS-alustaa käyttävät puhelimet muodostavat vasta 30 prosenttia Huawein puhelinmyynnistä.

Yun mukaan korona ja pakotteet ovat itse asiassa Huaweille mahdollisuus.

– Riippumatta mitä tapahtuu, niin HMS on meidän pitkän tähtäimen strategiamme, ei vain puhelimissa, vaan se yhdistää kaikkia laitteitamme, älykelloja, tiekoneita, tableteja, kaiuttimia ja älykotia, hän listaa.

”Kärsimme kauppasodasta”

Huaweita on epäilty muun muassa teollisuusvakoilusta, ja yhtiön laitteiden epäillään vuotavan tietoja Kiinaan. Yhtiön epäillään voittaneen 5g-verkkokauppoja Kiinan valtion rahoituksen ansiosta, ja sen verkkolaitteissa epäillään olevan takaportteja Kiinan tiedustelun käyttöön.

Yu vakuuttaa, että yhtiö on antanut koodinsa tarkistettavaksi viranomaisille ja operaattoreille todistaakseen syyttömyyttään. Kiinan valtiolla ei hänen mukaansa ole osuutta yrityksessä.

Mutta miksi sitten Kiinan valtio puolustaa Huaweita ja viimeksi TikTok-videopalvelua niin aggressiivisesti, jos sillä ei ole niissä omia etujaan valvottavana? Kiinan on huhuttu esimerkiksi suunnittelevan vientikieltoa Nokiaa ja Ericssonia vastaan, jos EU-maat kieltävät Huawein laitteet.

– Emme ole saaneet Kiinan hallitukselta minkäänlaisia etuja, mutta tuo saa Euroopan ihmiset ajattelemaan, että Kiina tukee meitä paljon, Yu myöntää.

– Valitettavasti me kärsimme Kiinan ja Yhdysvaltojen välisestä kauppasodasta.

Yun mukaan Huawei kunnioittaa EU:n yksityisyyttä suojaavia gdpr-lakeja, ja käyttäjien tiedot tallennetaan Saksassa sijaitsevaan palvelinkeskukseen, eikä niitä siirretä Kiinaan.

Yu on varovaisen toiveikas marraskuussa Yhdysvalloissa käytävien presidentinvaalien suhteen, vaikkei ole vaalikamppailua seurannutkaan.

– Uskon, että vaalien jälkeen sekä Kiina että Yhdysvallat rauhoittavat välejään ja keskittyvät parantamaan ihmisten elämää, Yu arvioi.

– Maailmanlaajuinen yhteistyö on kuitenkin parempi tapa parantaa taloutta, kuin tehdä kaikki itse.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?