Koronasovelluksen koekäyttö alkaa tiistaina – näin se toimii - Digitoday - Ilta-Sanomat

Korona­sovelluksen koe­käyttö alkaa tiistaina – näin se toimii

Ensimmäiset koekäyttäjät voivat tällä viikolla asentaa puhelimiinsa sovelluksen, joka voi varoittaa altistumisesta koronavirukselle.

THL aloittaa koronatartuntoja jäljittävän sovelluksen testauksen ja suunnittelee kasvomaskien käytön suosittelua ainakin julkisessa liikenteessä. Kuva on Malagasta Espanjasta, jossa maskien käyttöä jo vaaditaan.

3.8.2020 9:31

Koronatartuntojen jäljittämiseen tarkoitetun älypuhelinsovelluksen koekäyttö alkaa huomenna tiistaina, kertoo THL.

Sovelluksen tarkoituksena on nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista.

Laajempaan jakeluun sovelluksen on tarkoitus tulla syyskuun alussa. Käyttöön tarvitaan joko iPhone tai Android-puhelin. IPhonessa on oltava vähintään iOS:n versio 13.5 ja Androidin pitää olla vähintään versiota 6.0 Marshmallow. Parhaillaan selvitetään, voisiko sovelluksen saada toimimaan myös uusissa Huawein puhelimissa, joissa ei ole Androidissa vaadittavia Google Play -palveluita.

Jos jollakin sovelluksen käyttäjällä todetaan koronavirustartunta, hän saa terveydenhuollosta koodin, jonka hän voi syöttää sovellukseen. Tämä ilmoittaminen on siis vapaaehtoista.

Tämän jälkeen ne sovelluksen käyttäjät, joiden kanssa sairastunut on ollut lähikontaktissa, saavat puhelimiinsa ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta sekä ohjeet ottaa yhteys terveydenhuoltoon.

Ilmoitus mahdollisesta tartunnasta lähetetään niille sovelluksen käyttäjille, jotka ovat puhelimineen olleet vähintään 15 minuuttia alle kahden metrin etäisyydellä koronatartunnan saaneesta sovelluksen käyttäjästä. Ne lähietäisyydellä olleet, jotka eivät ole sovellusta asentaneet puhelimiinsa, eivät siis saa ilmoitusta mahdollisesta tartunnasta. Ihmisten välisen etäisyyden mittaaminen perustuu puhelimien bluetooth-säteilyn voimakkuuteen.

THL:n mukaan sovelluksen käyttäjiä ei kuitenkaan voida tunnistaa, eikä sovellus ilmoita viranomaisille altistuneiden henkilöllisyyksiä.

Alkuvaiheessa koekäyttöön osallistuu muutama kymmenen koekäyttäjää Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä ja Helsingin kaupungin työntekijöistä. Lisäksi testaukseen osallistuvat sovelluksen kehittäjä Solita, Kela, SoteDigi ja THL.

Tällä viikolla ensimmäiset testaajat voivat ladata sovelluksen puhelimeensa, ja sovellus alkaa havainnoida lähikontakteja. Toisella viikolla aletaan testata terveydenhuollon ammattilaisten käyttöliittymää, jolla nämä ilmoittavat sairastuneille koodin, jolla nämä voivat varoittaa muita sovelluksen käyttäjiä altistumisesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?