Windows 10:n tehtäväpalkki voi muodostaa haamukuvan näyttöön – siitä pääsee helposti eroon - Digitoday - Ilta-Sanomat

Windows 10 jätti näkyvän jäljen näyttöön – näin siitä voi päästä eroon

Julkaistu: 26.7. 16:00

Windows 10:n hakukenttä tai koko tehtäväpalkki saattaa jäädä näyttöön pysyvämmin kuin käyttäjä haluaisi. Asian korjaaminen on usein helppoa.

Windowsin käyttöliittymän osat voivat joissakin tilanteissa muodostaa varjo- tai haamukuvia, jotka näkyvät silloinkin kun nämä elementit eivät ole enää ruudulla. Varjokuvat voivat pelästyttää luulemaan, että näyttö on pysyvästi pilalla. Hyvin usein näin ei kuitenkaan ole.

Aiemmin kesällä allekirjoittanut huomasi peliä koko ruudulla pelatessa outoja vaaleita viivoja paikassa, jossa esiintyy Windows 10:n hakukenttä. Kävi ilmi, että kuukausien käytön myötä tämän hakukentän reunukset näkyivät vielä silloinkin, kun tehtäväpalkki oli piilossa. Toiset ovat raportoineet myös koko tehtäväpalkin reunusten jäämisestä näkyviin.

Ilmiön syyt ovat moninaiset ja tekniset, mutta tässä tapauksessa edesauttava tekijä oli luultavasti Windowsin tumman tilan käyttö. Valkoisen hakukentän kontrasti ympäröivään tummaan tehtäväpalkkiin todennäköisesti korosti ilmiötä.

Jos huomaat tehtäväpalkin jättäneen haamukuvan näytöllesi, yksi apukeino on siirtää tehtäväpalkki toiseen paikkaan ruudulla.

Voit myös piilottaa tehtäväpalkin painamalla sitä hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla Tehtäväpalkin asetukset > Piilota tehtäväpalkki automaattisesti työpöytätilassa. Nyt palkki tulee esiin vain, kun viet hiiren näytön alareunaan.

Jos ongelma tuntuu johtuvan juuri palkin hakukentästä, voit jälleen painaa palkkia hiiren kakkospainikkeella ja valita Hae > Piilotettu/Näytä hakukuvake. Näin kenttä poistuu tai se korvataan suurennuslasin kuvakkeella.

Myös vanhasta kunnon näytönsäästäjästä saattaa olla apua.

Ongelman esiintyminen voi olla varsin satunnaista ja siihen vaikuttavat paljon esimerkiksi tavat käyttää tietokonetta (onko tehtäväpalkki suurimman osan ajasta näkyvissä) ja näytön teknologia.

Allekirjoittaneen tapauksessa käytössä on erittäin yleinen lcd-paneeli, ja tehtäväpalkki oli näkyvissä useita tunteja melkein joka päivä, kun tietokoneella tehtiin töitä.

Kuvien palaminen kiinni näyttöön on sinänsä vuosikausia tunnettu ongelma, mutta pysyvämmät vauriot koskivat tyypillisesti vanhoja laatikkomaisia crt-näyttöjä. Nykyaikaisella näytöllä kuva ei yleensä varsinaisesti pala näyttöön. Tässä tapauksessa haamukuva näkyi vielä seuraavanakin päivänä tehtäväpalkin piilottamisen jälkeen, mutta hälveni sitten kokonaan pois.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?