Google julkaisi Chrome 84:n, estää haitallisilta ilmoituksilta - Digitoday - Ilta-Sanomat

Uusi Chrome ilmestyi – piilottaa vaaroja käyttäjältä

Chrome 84 estää hämäriä ilmoituksia verkkosivuilla ja lupailee pidemmällä aikavälillä lisäystä akkukestoon.

17.7. 9:17

Google julkaisi Chrome-selaimen version 84, joka yhtiön mukaan tavoittaa tavalliset käyttäjät lähipäivien ja -viikkojen kuluessa. Tavisten kannalta yksi merkittävimpiä muutoksia on haitallisten ilmoitusten estäminen oletuksena hämäriksi tiedetyillä verkkosivuilla. Asiasta uutisoivat muun muassa ZDNet ja Bleeping Computer.

Tällaisten verkkosivujen esittämät kyselyt voivat hyväksymisen jälkeen altistaa käyttäjän esimerkiksi toistuville mainoksille deittisivustoista, väärille arvonnoille, ei-toivotuille selainlaajennuksille tai haittaohjelmille. Nyt nämä ilmoitukset piilotetaan oletuksena ja ne löytyvät selaimen osoitepalkin vieressä olevan kuvakkeen alta.

Tämä toiminto on ollut kilpailevassa Firefox-selaimessa jo viime vuoden lopulta lukien.

Chrome 84 käsittää myös monia muita uudistuksia, joista osa on vasta kokeellisia ja kehittäjille suunnattuja. Yksi näistä koskee toimettoman käyttäjän tunnistusta ja saattaa jonain päivänä auttaa pidentämään akkukestoa esimerkiksi kannettavassa tietokoneessa.

Kokeellinen toiminto antaa kehittäjien tunnistaa, kun Chromen käyttäjä ei ole paikalla. Tästä voi kertoa esimerkiksi näytönsäästäjän aktivoituminen tai näppäimistön ja hiiren käytön loppuminen. Silloin verkkosivu voi keskeyttää laitetta kuormittavia toimintojaan, mikä voi tarkoittaa akun kestämistä pidempään.

Ei ole vielä varmaa, että tämä toiminto tulee laajasti käyttöön. Google on kehittänyt myös toisenlaisia apuja akkukestoon rajoittamalla taustalla olevien selainvälilehtien aktiivisuutta. Tämäkin toiminto on vasta testiasteella.

Uusi Chrome ilmestyi Windowsille, Macille ja Linuxille. Voit kokeilla päivittää selaimen painamalla oikean yläkulman kolmea pistettä ja valitsemalla Ohje > Tietoja Google Chromesta. Jos uusi versio on saatavilla, tämä käynnistää sen latauksen ja asennuksen. Käynnistä selain uudelleen päivityksen jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?