Verkkopalveluille vakava isku – EU:n ja Yhdysvaltojen välinen datasopimus kaatui vakoiluepäilyjen vuoksi - Digitoday - Ilta-Sanomat

Verkkopalveluille vakava isku – EU:n ja Yhdysvaltojen välinen datasopimus kaatui vakoiluepäilyjen vuoksi

Julkaistu: 16.7. 11:46

Epäilyt Yhdysvaltojen vakoilusta saivat EU:n tuomioistuimen kaatamaan verkkopalveluille tärkeän sopimuksen.

EU:n tuomioistuin on mitätöinyt Yhdysvaltain ja EU:n välisen datasiirtosopimuksen yksityisyyssuojaan liittyvien huolien vuoksi. Sopimus liittyy Facebookin kaltaisiin palveluihin, jotka siirtävät EU-kansalaisten henkilötietoja Yhdysvaltoihin.

Sopimuksen perusteella yhdysvaltalaiset verkkoyritykset, kuten Facebook ja verkkokaupat, ovat voineet siirtää eurooppalaisten käyttäjien tietoja Yhdysvaltoihin. Taustalla on epäily, että yhdysvaltalaiset yritykset luovuttavat käyttäjätietoja eteenpäin maan tiedusteluviranomaisille.

Päätöksen myötä osa eurooppalaisten datan siirrosta Yhdysvaltoihin kaupallisessa tarkoituksessa estetään.

Oikeuden päätöksen taustalla on itävaltalaisen aktivistin Max Schremsin monivuotinen kamppailu Facebookia vastaan. Tämän seurauksena tuomioistuin päätti vuonna 2015, että EU:n ja Yhdysvaltain silloinen Safe Harbour -menettely tietojen siirtämiseksi on pätemätön.

Uusi Privacy Shield -sopimus solmittiin Yhdysvaltain ja EU:n välillä vuonna 2016 korvaamaan oikeuden kaatama menettely. Sen oli tarkoitus parantaa tietoturvaa tietovuotaja Edward Snowdenin tekemien paljastusten jälkeen. Arvostelijoiden mukaan sopimus ei kuitenkaan estänyt tiedon massakeruuta tarpeeksi tehokkaasti.

Sen sijaan voimaan jää datansiirtoon käytetty vakiolauseke SCC, joka sallii yhä satojentuhansien yritysten siirtää EU-kansalaisten dataa maailmanlaajuisesti, New York Times kertoo.

Schremsin edustama kansalaisten digitaalisia oikeuksia ajava järjestö NOYB kirjoittaa päätöksestä verkkosivuillaan. Sen mukaan Yhdysvaltojen on nyt katsottava peiliin.

– Olen hyvin tyytyväinen tuomioon. Näyttää siltä, että tuomioistuin seurasi meitä kaikilta osin, Schrems aloittaa tiedotteessa.

– On selvää, että Yhdysvaltojen täytyy merkittävästi muuttaa tiedustelulakejaan, jos yhdysvaltalaiset yritykset haluavat yhä olla isosti mukana EU-markkinoilla, Schrems arvioi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?