Rankka syytös: Google vakoilee puhelimia, vaikka käyttäjä kieltäisi - Digitoday - Ilta-Sanomat

Rankka syytös: Google vakoilee puhelimia, vaikka käyttäjä kieltäisi

Uuden kanteen mukaan Google seuraa ihmisten tekemisiä lukuisissa mobiilisovelluksissa riippumatta siitä, mitä käyttäjä haluaa.

Googlen mobiilisovellusten väitetään seuraavan käyttäjää, vaikka sen olisi kieltänyt asetuksista.­

15.7. 12:15

Googlea vastaan nostettiin Yhdysvalloissa kanne, jonka mukaan yhtiö tallentaa käyttäjien tekemisiä sadoissa tuhansissa mobiilisovelluksissa laittomasti ja heidän toiveistaan välittämättä. Lakifirma Boies Schiller Flexnerin mukaan seuranta jatkuu esimerkiksi uutis- kyyti- ja muiden tyyppisissä sovelluksissa, vaikka käyttäjä olisi kytkenyt verkko- ja sovellustoiminnan seuraamisen pois päältä Google-tilinsä asetuksissa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan lakifirma edustaa joukkoa Googlen käyttäjiä, ja tavoitteena on saada aikaiseksi ryhmäkanne Googlea vastaan. Kanteen mukaan kaiken taustalla on Googlen Firebase-työkalu, jota sovelluskehittäjät käyttävät esimerkiksi tiedon tallennukseen, sovelluksensa käytön ja sen toiminnan tarkkailemiseksi ja mainosten näyttämiseksi.

Googlen väitetään käyttävän joitakin Firebasen keräämiä tietoja tuotteidensa parantamiseen ja mainosten ja muun sisällön kohdentamiseksi kuluttajille.

– Vaikka kuluttaja seuraisi Googlen omia ohjeita ja sulkisi Verkko- ja sovellustoiminnan tietosuoja-asetuksissaan, Google kaikesta huolimatta sieppaa edelleen kuluttajien sovelluskäytön ja sovellusselailun kommunikaatiota ja henkilökohtaisia tietoja, kanteessa sanotaan.

Firebase todettiin ongelmalliseksi myös aiemmin tänä vuonna, joskin silloin Googlea ei syytetty väärinkäytöksistä. Comparitech-verkkosivusto varoitti toukokuussa, että tuhannet Androidin sovellukset vaarantavat käyttäjien tiedot, koska Firebasea käytetään väärin.

Vuonna 2018 Googlen huomattiin tarkkailevan käyttäjien sijaintia, vaikka sijaintitietojen luovuttaminen olisi estetty. Seurauksena Google täsmensi ohjeitaan siitä, mitä paikkatietoja sijaintihistorian poistaminen koskee ja mitä ei.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?