Facebookin toimitusjohtaja menetti yli kuusi miljardia euroa mainostajien boikotin seurauksena - Digitoday - Ilta-Sanomat

Mark Zuckerberg menetti hujauksessa 6,4 miljardia – isot firmat vetävät mainoksiaan Facebookista

Monet yritykset ovat lopettaneet mainontansa Facebookissa ja se näkyy myös Mark Zuckerbergin kukkarossa.

Facebookin perustajan ja toimitusjohtajan Mark Zuckerbergin henkilökohtaisesta omaisuudesta suli miljardeja yhtiön osakkeen arvon laskettua.­

29.6.2020 14:19

Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg menetti perjantaina 7,2 miljardia dollaria eli 6,4 miljardia euroa useiden yritysten vetäessä mainoksensa sosiaalisen median palvelusta. Uutistoimisto Bloombergin laskujen mukaan nyt Zuckerberg joutuu pärjäämään enää 82,3 miljardin dollarin eli 73,4 miljardin euron omaisuudella.

Facebookin markkina-arvo aleni perjantaina 50 miljardilla eurolla, kun suuryritys Unilever liittyi Facebookin vastaiseen mainosboikottiin pudottaen Facebookin osakekurssia 8,3 prosentilla. Unilever sanoi lopettavansa rahan käytön Facebookin tuotteissa tämän vuoden aikana.

Boikotin syynä on yhteisöpalvelun puutteelliseksi katsottu puuttuminen vihapuheeseen ja väärän tiedon levittämiseen. Joidenkin mainostajien kohdalla boikotti voi olla vain väliaikainen, mutta toisaalta Facebookia laajempi. Esimerkiksi Coca-Cola kertoi keskeyttävänsä kaiken maksetun mainonnan kaikessa sosiaalisessa mediassa ainakin 30 päiväksi.

Facebook ja Zuckerberg ovat saanut monet ihmiset viime aikoina raivoihinsa sen jälkeen, kun palvelu antoi Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin vihapuheeksi tulkittavan päivityksen pysyä palvelussa.

Päivityksen säilyttämistä puolustava Zuckerberg esitteli kesäkuun alkupuolella useita mahdollisia muutoksia, joita palveluun harkitaan. Hänen mukaansa tapoja käsitellä sääntöjä rikkovaa tai mahdollisesti rikkovaa sisältöä tarkastellaan.

Myöhemmin toimitusjohtaja kertoi, että amerikkalaiset voivat halutessaan poistaa vaalimainokset käytöstä. Valehteleminen poliittisissa mainoksissa kuitenkin sallittiin edelleen.

Nyt Zuckerberg on ilmoittanut lisämuutoksista kertoen, että kaikki äänestämiseen liittyvät päivitykset varustetaan Facebookin äänestystietoa jakavaan keskukseen ohjaavalla linkillä. Lisäksi hänen mukaansa Facebook ei enää salli mainoksia, jotka leimaavat jonkin tietyn ihmisryhmän vaaralliseksi. Zuckerberg korosti, että poliitikot eivät ole tältä muutokselta suojassa.

Arvonalennuksensa myötä Mark Zuckerberg on nyt Bloombergin listalla maailman neljänneksi rikkain ihminen, sillä hänen ohitseen kiilasi muotitalo Louis Vuittonin johtaja Bernard Arnault. Kärjessä on Amazonin toimitusjohtaja Jeff Bezos ja hänen takanaan Microsoftin perustaja ja entinen toimitusjohtaja Bill Gates.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?