Olympus myy kameraliiketoiminnan Japan Industrial Partners -yhtiölle - Digitoday - Ilta-Sanomat

Kameroiden klassikko tuli tiensä päähän 84 vuoden jälkeen

Legendaarisen Olympuksen kamerabisnes tuli tiensä päähän alkuperäisen omistajansa huomassa.

Olympus haki digitaalikameroihinsa vauhtia klassisesta muotoilusta. Kuvassa Olympus OM-D E-M5 -malli vuodelta 2012.

29.6.2020 9:42

Japanilainen ja kameroistaan vuosikymmenten ajan tunnettu Olympus kertoo myyvänsä kameraliiketoimintansa Japan Industrial Partners -yhtiölle (JIP). Kauppa, jonka arvoa ei kerrottu, on määrä saattaa loppuun tämän vuoden kuluessa. Sitä ennen liiketoimintaa järjestetään uudelleen kannattavuuden parantamiseksi. Olympus ei sanonut, tarkoittaako se henkilöstövähennyksiä.

Olympus kertoi kaupasta tiedotteessaan (pdf), josta uutisoi muun muassa BBC. Tiedotteessa kerrataan vuonna 1936 aloitetun kamerabisneksen joutuneen pahoihin vaikeuksiin älypuhelinten esiinmarssin myötä.

– Olympus ryhtyi toimenpiteisiin pärjätäkseen äärimmäisen vaikeilla digitaalisten kameroiden markkinoilla johtuen muun muassa nopeasta markkinan kutistumisesta älypuhelinten evoluution vuoksi, yhtiö toteaa.

Uudelleenjärjestelyt ja keskenään vaihdettaviin linsseihin keskittyminen ei kuitenkaan riittänyt, ja Olympuksen kuvantamisliiketoiminta on ollut tappiollinen jo kolme vuotta. Siksi katsottiin parhaaksi leikata liiketoiminta kokonaan irti yhtiöstä.

Tiedote jätti epäselväksi, mitä Olympuksen brändille tapahtuu ja nähdäänkö vielä uusia Olympus-nimeä kantavia tuotteita uuden omistajan tuottamina. Jäi myös avoimeksi, mitä konkreettisia tuotteita JIP aikoo kehittää ja valmistaa Olympuksen kamerabisneksen ostamalla.

Olympus kärsi hurjan kirjanpitoskandaalin vuonna 2011, kun sen entinen toimitusjohtaja paljasti vuosien varrella tapahtuneet miljardiväärinkäytökset. Olympusta epäiltiin jopa yhteyksistä Japanin järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Olympus kuitenkin jatkoi taivaltaan ja tekee niin myös kamerabisneksen myytyään. Yhtiö valmistaa yhä muun muassa mikroskooppeja ja muita tieteellisiä ja lääketieteellisiä laitteita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?