Google Lens osaa siirtää käsin kirjoitettua tekstiä puhelimesta tietokoneelle - Digitoday - Ilta-Sanomat

Näin siirrät paperilla olevan tekstin tietokoneellesi – jopa käsin kirjoitetun

Julkaistu: 20.6. 7:00

Käsin kirjoitettua tekstiä voi nyt siirtää puhelimen avulla tietokoneelle käsiteltäväksi.

Esineiden tunnistamiseen käytettävä Googlen Lens-sovellus osaa nyt myös siirtää käsin kirjoitettua tekstiä tietokoneelle, muun muassa The Verge kertoo. Google paljasti uutuuden blogikirjoituksessaan toukokuun alkupuolella.

Lens käyttää hyväkseen puhelimen kameraa tunnistaakseen sille näytettyjä asioita. Jo ennestään sovelluksella on voinut kopioida käsin kirjoitettua tekstiä puhelimen muistiin, mutta nyt tekstiä voi siirtää tietokoneelle. Siihen vaaditaan itsenäinen Lens-sovellus Androidissa tai Google-sovellus iOS:ssä ja Chrome-selain tietokoneessa. Lisäksi sekä puhelimessa että Chromessa on oltava kirjautuneena samana käyttäjänä.

Androidissa Lens avataan sen omasta kuvakkeesta. IOS:ssä Lens löytyy Google-sovelluksesta hakupalkin vieressä olevasta napista.

Itse tekstin kopiointi tapahtuu osoittamalla Lensissä tekstiä, kunnes sovellus tunnistaa sen ja värjää tekstin taustat valkoiseksi. Kameran sihtaamisessa pitää olla tarkkana, sillä Lens helposti jättää huomioimatta joitakin tekstin kohtia. Usein puhelimen nostaminen vähän ylemmäs tekstistä auttaa.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Lens ei läheskään aina kopioi tekstiä koko halutulta alueelta. Huomaa, miten valittu alue ei kata kaikkea tekstiä.

Seuraavaksi näpäytä ruutua, jotta pääset vetämään kopioitavan alueen alku- ja loppukohdan paikoilleen. Paina sitten Lensissä Kopioi tietokoneelle -nappia. Tämän jälkeen sovellus ehdottaa tietokonetta, johon teksti siirretään. Valitse oikea laite ja avaa sitten jokin asiakirja Google Docsissa, joka on Googlen ilmainen ja selaimessa toimiva tekstinkäsittelyohjelma. Voit liimata puhelimessa kopioidun tekstin asiakirjaan painamalla Ctrl + V.

Kopioidun tekstin oikeellisuus on pitkälti kiinni käsialasta. Ottaen huomioon, että IS Digitodayn testimateriaalina käytettiin alakouluikäisen lapsen vanhoja vihkomerkintöjä kielioppivirheineen, toimi Lens jopa odotettua paremmin. Kokeillut tekstipätkät siirtyivät tietokoneen ruudulle jossain määrin samanlaisina kuin ne vihkoon oli raapustettu.

Tosin monella aikuisemmalla käyttäjälläkään käsiala ei ole läheskään niin selvä kuin koululaisella, joten älä odota Lensiltä ihmeitä. Joudut luultavasti käsittelemään tekstiä tietokoneen ruudulla ainakin, jos aiot julkaista sen suuremmalle yleisölle.

Tältä näytti teksti, kun sen oli siirtänyt valokuvasta Google Docsiin. Korjaamista riittää, joskin osa virheistä oli jo alkuperäisessä kirjoituksessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?