Google Chrome ja GitHub aikovat luopua master-sanasta - Digitoday - Ilta-Sanomat

Orjatausta oli liikaa: Google ja Microsoftin GitHub luopuvat kiistellyn sanan käytöstä

Black Lives Matter -kampanjan myötä mietitään nyt myös teknologia-alan termejä.

Julkaistu: 15.6. 12:09

Master-sanaa ei haluta enää käyttää ohjelmistoprojektien kuvaamiseen.

Tietotekniikka-ala on reagoinut useilla tavoilla Black Lives Matter -liikkeeseen, joka ajaa tummaihoisten tasa-arvoista kohtelua Yhdysvalloissa ja muualla. Yhtenä juonteena tästä sekä Google että Microsoftin omistama koodivarastopalvelu GitHub kaavailevat muutosta termistöönsä, ZDNet kertoo.

Googlen Chrome-selaimen kehittäjä Una Kravets twiittasi perjantaina, että selaimen pääkehityshaaraa aiotaan jatkossa kutsua nimellä main (pää) eikä enää sanalla master (isäntä) ja kehotti GitHubia mukaan talkoisiin. GitHubin toimitusjohtaja Nat Friedman vastasikin, että idea on loistava ja sen eteen tehdään jo töitä.

ZDNetin mukaan GitHubin muutos tarkoittaisi, että isäntä-sana poistuu miljoonista ohjelmistoprojekteista, joita säilytetään palvelussa.

Ajatus isäntä-sanasta luopumisesta ei sinänsä ole uusi ja siitä on keskusteltu teknologia-alalla vuosikausia.

Englanninkielinen termi master lienee suomalaista vastinetta ladatumpi, mutta sinänsä isäntä/orja-termistöä on käytetty pitkään suomessakin kuvaamaan laitteita ja ohjelmistoja, joista yksi toimii pinon päällimmäisenä ja loput sen alaisuudessa. Näin on ollut esimerkiksi tietokoneen pääkiintolevyn ja sen alaisuuteen kytketyn toisen kiintolevyn kanssa.

Samaan henkeen on ajettu alas myös musta lista- ja valkoinen lista -termejä, koska myös ne voidaan kokea rasistisina. Tässä asiassa ääntä piti hiljattain Britannian kansallinen kyberturvallisuuskeskus NCSC.

Vastustajien mielestä termitalkoot ovat osoitus liian pitkälle menneestä poliittisesta korrektiudesta, eikä vanhalla termistöllä ole heidän mielestään yhtymäkohtaa tummaihoisten sortamiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?