Huhu: Apple luopuu Intelin suorittimista Maceissa, alkaa käyttää omia suorittimiaan - Digitoday - Ilta-Sanomat

Bloomberg: Apple tekee ison muutoksen Maceihin

Applen odotetaan hylkäävän Intelin suorittimet Mac-koneissaan.

Jatkossa Apple aikoo siirtää kaikki Macit käyttämään omaa suoritintaan, kertoo Bloomberg.­

9.6.2020 15:27

Apple on tekemässä ison muutoksen Mac-tietokoneidensa sisuksiin, uutistoimisto Bloomberg kuuli asiasta tietäviltä lähteiltä. Yhtiön odotetaan ilmoittavan vuotuisessa WWDC-kehittäjätapahtumassaan, että Intelin suorittimista siirrytään Applen omiin suorittimiin.

Muutos koskisi uusia Maceja ensi vuodesta alkaen ja siitä kertominen kesäkuisessa WWDC:ssä antaisi kehittäjille aikaa valmistautua. Uusien prosessorien uskotaan perustuvan samaan teknologiaan kuin Applen iPhone- ja iPad-sirut, mutta tulevat Macit ajaisivat silti yhä macOS-käyttöjärjestelmää eivätkä mobiililaitteiden iOS:ää.

Aloitteesta käytetään tiettävästi koodinimeä Kalamata, mutta Intelin hylkäämisestä ei välttämättä ilmoiteta vielä WWDC:ssä, lähteet huomauttivat.

Kyseessä olisi Applelle hyvin harvinainen päätös. Viimeksi yhtiö teki merkittävän linjauksen Macien suorittimista vuonna 2005, kun se päätti siirtyä PowerPC-suorittimista Inteliin.

Tätä ennen vastaava siirtymä tehtiin vain kerran, kun Apple vaihtoi Motorolasta PowerPC:hen 1990-luvun alkupuolella.

Applen omat suorittimet perustuvat Arm-teknologiaan. Lähteiden mukaan Applen aikomuksena on siirtää koko Mac-mallisto omien suorittimiensa varaan mukaan lukien kaikista kalleimmat työpöytämallit.

Kalamata-projekti on tiettävästi ollut käynnissä useita vuosia ja se lukeutuu Applen salaisimpiin hankkeisiin. Syynä Intelin odotettuun hylkäämiseen on tiettävästi se, että sen suorittimien vuotuinen teholisä ei enää tyydytä Applea, ja tilanne uhkaa viivästyttää joitakin tulevia Maceja tai jopa ajaa koneiden kehitystä raiteiltaan.

Intelin asema markkinoilla on muuttunut viime vuosina tukalammaksi etenkin AMD:n kilpailukykyisempien suorittimien vuoksi. Äskettäin sellaisen valitsi myös Linuxin luonut Linus Torvalds omaan tietokoneeseensa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?