Mummo julkaisi kuvia lapsenlapsistaan Facebookissa – oikeus tuomitsi - Digitoday - Ilta-Sanomat

Mummo julkaisi kuvia lapsenlapsistaan Facebookissa – oikeus tuomitsi

Erimielisyys lasten kuvien julkaisusta Facebookissa vei oikeuteen asti Hollannissa.

Julkaistu: 2.6. 7:00

Isoäidin on poistettava valokuvat sakon uhalla, oikeus päätti Alankomaissa.

Isoäiti julkaisi Facebookissa valokuvia lapsenlapsistaan ilman vanhempien lupaa ja joutuu nyt oikeuden päätöksellä poistamaan ne. Muuten häntä uhkaa 50 euron päiväsakko ja enintään 1000 euron kokonaissakko, BBC kertoo. Jos hän julkaisee lapsista lisää kuvia jatkossa, seurauksena on 50 euron lisäsakko päivää kohden.

Tapauksesta tekee erikoisen se, että isoäidin katsottiin rikkoneen Euroopan unionin yleistä tietosuoja-asetusta eli gdpr:ää, jota sovelletaan yleensä yrityksiin ja organisaatioihin. Oikeuden mukaan asetus päti myös tässä tapauksessa, koska kuvien julkaisu sosiaalisessa mediassa laittoi ne suuremman yleisön saataville. Seurauksena ei voi sulkea pois, etteikö kuvia voitaisi jakaa ja niitä voisi päätyä kolmansille osapuolille.

Etenkin lasten kuvien julkaisua sosiaalisessa mediassa voi pitää kyseenalaisena toimintana. Uhkana on kuvien ottaminen pois asiayhteydestään tai jopa niiden muokkaaminen niin, että niistä voidaan tehdä lapsipornoa. Tätä on oikeasti tapahtunut.

Lasten äiti, joka on myös isoäidin tytär, oli pyytänyt kuvien poistoa useita kertoja ja vei asian lopulta oikeuteen.

Suomessa Mannerheimin lastensuojeluliitto on muistuttanut, että lapsilla on Suomen henkilötietolain perusteella oikeus yksityisyyteen, eikä lapsen kuvaa saisi julkaista ilman tämän lupaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?