Google alkaa huomioida sivukokemuksen hakutulosten esittämisessä - Digitoday - Ilta-Sanomat

Google-haku muuttuu – tästä eivät kaikki tykkää

Googlen hakukoneella on suuri merkitys verkkosivujen näkyvyydelle.

Julkaistu: 29.5. 14:38

Sivukokemuksesta tulee mittari siihen, kuinka korkealle verkkosivut nousevat Googlen hakutuloksissa.

Google kertoo tekevänsä hakukoneeseensa ensi vuonna muutoksia. Hakutulosten esittämiseen alkavat vaikuttaa sivukokemukseen liittyvät mittarit, joita on aluksi kolme. Ne mittaavat, kuinka nopeasti sivun pääsisältö latautuu, kuinka nopeasti sivu reagoi käyttäjän ensimmäiseen klikkaukseen ja kuinka vakaata sisältö on. Se tarkoittaa tilanteita, joissa verkkosivun nappi vaihtaa yllättäen paikkaa esimerkiksi mainosten latautuessa ja saa käyttäjän klikkaamaan väärää valintaa.

Asiasta uutisoi muun muassa The Verge. Ensimmäiset mittarit ovat seurausta Googlen Chrome-selaintiimin käynnistämästä Core Web Vitals -hankkeesta, joka koostuu sarjasta erilaisia mittareita nopeuden, vasteen ja visuaalisen vakauden seuraamiseksi. Googlen mukaan tavoitteena on auttaa verkkosivujen pitäjiä mittaamaan käyttäjien kokemusta.

Googlella on maailman suosituimman hakukoneen tarjoajana suunnaton valta siitä, miten eri verkkosivut saavat näkyvyyttä. Viime kädessä kyse on elämästä tai kuolemasta joillekin sivuille.

Ei ole vielä selvää, miten paljon nyt tuleva muutos vaikuttaa hakutuloksiin. Yhtiön mukaan sivukokemus on vain yksi sadoista signaaleista, joita käytetään hakutulosten järjestämiseksi. Google aikoo painottaa sivuja, jotka tarjoavat parasta informaatiota vaikka sivut eivät muilta osin ehkä toimisikaan kehuttavasti. Muutos on kuitenkin jotain, johon verkkosivujen pitäjien tulee varautua.

– Hyvä sivukokemus ei ohita loistavan ja relevantin sisällön tarjoamista. Mutta tilanteissa, joissa on useita samankaltaista sisältöä tarjoavia sivuja, sivukokemuksesta tulee paljon tärkeämpää haussa näkymiseksi, Googlen hakuekosysteemin suunnittelujohtaja Sowmya Subramanian kirjoittaa.

The Verge näkee riskin, että verkkosivujen alkaessa noudattaa Chrome-tiimin valitsemia mittareita, voi seurauksena olla kilpailevien selainten tuen hupeneminen. Toistaiseksi uhka lienee pieni.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?