Yskäisy puhelimeen selvittää koronatartunnan – uutta keksintöä luvataan jo kesäksi kauppoihin - Digitoday - Ilta-Sanomat

Yskäisy puhelimeen selvittää koronatartunnan – uutta keksintöä luvataan jo kesäksi kauppoihin

Kännykän yhteyteen kehitetään anturia, joka paljastaisi koronavirustartunnan. Kuvituskuva.

Julkaistu: 20.5. 12:51

Koronavirustartunta voisi selvitä yskimällä tai aivastamalla älypuhelimeen, väittää yhdysvaltalainen tutkimusryhmä. Hieman yli 40 euroa maksava sensori voi olla marketeissa jo elokuussa.

Yskäys puhelimeen, 60 sekunnin odotus ja tuomio: testi kertoo, sairastaako yskijä koronaa vai ei.

Näin ainakin, jos yhdysvaltalaisen tutkimusryhmän arviota on uskominen.

Muun muassa brittiläinen Metro-lehti kertoo, että tutkijoiden tähtäimessä on kehittää älypuhelimeen kiinnitettävät sensorit, jotka kertoisivat onko henkilö sairastunut koronaan.

Sensorista pyritään tekemään melko halpa, noin 45 dollaria eli noin 41 euroa. Se voisi saapua markkinoille jo noin kolmen kuukauden päästä ja lääketieteellisiin testeihin heinäkuussa.

Projektin johtaja, Utahin yliopiston professori Massood Tabib-Azar uskoo, että älypuhelinsensori voisi olla tärkeässä osassa pandemian etenemisen jäljittämisessä.

Massood Tabib-Azar, Utahin yliopiston sähkö- ja tietokonetekniikan professori.

Tekniikka on peräisin taistelusta zika-virusta vastaan. Tabid-Azarin mukaan tekniikan kehittäminen aloitettiin noin vuosi sitten ja pyrkimyksenä oli jäljittää, missä paikoissa zika-virusta on tavattu. Globaalin koronapandemian myötä ajatus muuttui ja sensori kehitetään tunnistamaan koronavirusta.

Kooltaan sensorien prototyypit ovat noin kahden euron kolikon kokoisia. Sensori on yhteydessä puhelimeen bluetooth-teknologialla.

Se pitää kuitenkin kiinnittää puhelimen virtalähteeseen ja käynnistää sovellus, ennen kuin sensori pystyy tunnistamaan koronaviruspartikkelit.

– Kun joku hengittää, yskii, niistää tai puhaltaa sensoriin, sovellus pystyy kertomaan onko henkilöllä koronavirus, Tabid-Azar kertoo Metrolle.

Tutkijan mukaan sovelluksella voisi lähettää tiedon mahdollisesta tartunnastaan paikalliselle terveysviranomaiselle, mikä auttaisi selvittämään koronavirustilannetta reaaliaikaisesti.

Jos henkilöllä on koronavirus, sensori vaihtaisi väriä. Teknisesti se toimisi siten, että mikäli virus on havaittavissa, DNA-juosteet sitoutuvat sen proteiineihin. Se puolestaan aiheuttaisi sähkövarauksen, joka osoittaa tartunnan.

Sensoria voi tutkijoiden mukaa käyttää useampaan otteeseen, sillä sähkövirta tuhoaa edellisen näytteen ja näin ollen sensori on jälleen puhdas uuteen käyttöön.

– Sensorin avulla jokainen voi testata itsensä vaikka kahdesti päivässä ja saada näin mielenrauhan siitä, että hän ja hänen ympäristönsä ovat terveitä, Tabid-Azir sanoo.

Professorin mukaan sensorista voidaan tehdä myös sellainen, että se toimii ilman älypuhelinta.

Suomessa testataan parhaillaan Ketju-sovellusta, jolla pyritään seuraamaan tartuntaketjuja. Anonyymin ja vapaaehtoisen kännykkäsovelluksen toiminta perustuu siihen, että se tarkkailee ihmisten kohtaamisia puhelimen bluetooth-yhteydellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?