Smithsonian-instituutti julkaisi 2,8 miljoonaa kuvaa vapaasti käytettäväksi - Digitoday - Ilta-Sanomat

Huikea lahja: Netissä on 2,8 miljoonan kuvan arkisto, jota saa käyttää vapaasti

Smithsonianin julkaisema valtava kuva-arkisto on vapaasti käytettävissä.

Ilmaisesta kuva-arkistosta löytyy muun muassa valokuva Charles Lindberghin vuonna 1927 Atlantin ylilennolla käyttämästä Spirit of St. Luis -koneesta. Ja paljon paljon muuta.

16.5.2020 7:00

Yhdysvaltalainen suurmuseo ja tutkimuslaitos Smithsonian-instituutti julkaisi hiljattain 2,8 miljoonaa kuvaa kaikkien vapaasti käytettäväksi. Kuva-arkistoa voi käyttää syöttämällä halutun hakusanan ja sitten tuloksia selaamalla.

Hakua voi rajata esimerkiksi aihepiirin, lähteen ja ajankohdan mukaan tulossivun vasemmasta valikosta. Paina sen alapuolelta Update Search -nappia saadaksesi rajatut tulokset.

Smithsonianin mukaan kyseessä on historiallisen suuri kuvien vapautus, ja tänä vuonna vapautetaan vielä 200 000 kuvaa lisää. Kuva-arkistossa on myös tuhansia 3d-malleja, kuten Cassiopeia A -supernovan jäänteet.

Kaikkia kuvia voi katsoa, ladata, muokata ja käyttää ilmaiseksi myös kaupallisesti.

Satunnaisten hakusanojen syöttäminen ja tulosten katselu oli kiehtovaa jo sinänsä ilman mitään päämäärää. Omituisuutena tosin melkein minkä tahansa hakusanan käyttö tuotti myös paljon tuloksia kasvinäytteistä.

Kuvasivuston kanssa kannattaa olla tarkkana. Selailun tuoksinassa on helppo eksyä katsomaan kuvia, jotka eivät enää olekaan vapaasti käytettävissä. Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen tiedot. Jos tiedoissa mainitaan CC0-lisenssi, voit käyttää sitä vapaasti.

Kun menet kuva-arkistoon tämän jutun linkistä, koskee ensimmäinen hakusi varmasti vain vapaasti käytettäviä kuvia. Varmista jatkohakuja tehdessäsi, että hakukentän alapuolella oleva Open Access -valinta on ruksattuna. Näin et vahingossa päädy käyttämään tekijänoikeuden alaisia teoksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?