HS: Telian nettiongelmat aiheutti toimimaton varajärjestelmä - Digitoday - Ilta-Sanomat

Näin satojen tuhansien suomalaisten netti pimeni – HS: Telian reititin hajosi, eikä varajärjestelmäkään toiminut

Telian laitevika aiheutti viikonloppuna pahoja ongelmia netinkäyttäjille sekä monille palveluille Suomessa.

Julkaistu: 27.4. 10:57

Telian laitevika aiheutti huomattavia ongelmia viikonloppuna, koska varajärjestelmä ei toiminut. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

Telia-operaattorin lauantainen verkkovika oli onnettoman yhteensattuman seuraus, Helsingin Sanomat kertoo. Telialta hajosi ulkomaan tietoliikenteen reititin, mutta yhden reitittimen vikaantumisen ei pitäisi aiheuttaa näin vakavaa häiriötä. Telia Suomen teknologiajohtaja Jari Collin kertoi lehdelle, että normaalisti vikatilanteessa töihin ryhtyvä varareititin ei toiminut niin kuin olisi pitänyt.

Vika katkoi verkkoja sadoilta tuhansilta suomalaisilta lauantaina puolesta päivästä lukien. Vika saatiin pääosin korjattua iltaseitsemään mennessä.

Lue lisää:

Varsinaiset ongelmat aiheutti alkuperäisen reitittimen korjaaminen. Korjauksen aikana internetin niin sanottu nimipalvelu ei toiminut. Nimipalvelu on kuin verkon puhelinluettelo, joka yhdistää helpot verkko-osoitteet, kuten Telia.fi, numeromuotoiseen ip-osoitteeseen, joka on jokaisen kirjoitetun osoitteen taustalla. Kun muunnoksia ei voitu korjauksen aikana tehdä ja varajärjestelmä oli pois pelistä, seurauksena oli netin katkeaminen sadoilta tuhansilta.

Valtakunnallinen vika oli Telian mukaan hyvin poikkeuksellinen. Kansalaisten nettiyhteyksien lisäksi se häiritsi muun muassa valtionhallinnon verkkoyhteyksiä sekä Postin pakettien luovutusta ja vastaanottoa. MTV Uutiset ei pystynyt julkaisemaan uutisia.

Ei uskota, että koronapandemian vuoksi lisääntynyt tietoliikenne olisi vaikuttanut ongelman syntyyn. Myöskään ulkopuolisesta hyökkäyksestä ei ole näyttöä. Telian häiriö oli vakavuudeltaan kriittisin, A-luokan laajuinen häiriö ja sitä puidaan yhdessä liikenne- ja viestintävirasto Traficomin kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?