Windows XP:n nimelle löytyy helppo selitys - Digitoday - Ilta-Sanomat

Olet varmasti käyttänyt Windows XP:tä, mutta tiedätkö mistä sen nimi tulee?

Windows XP oli aikoinaan suuri harppaus kotitietokoneiden käyttöjärjestelmissä.

Julkaistu: 20.4. 7:00

Windows XP:n kirjainlyhenteelle on looginen selitys. Käyttöjärjestelmän yhä jatkuvaa käyttöä on vaikeampi ymmärtää.

Vuonna 2001 julkaistu Windows XP -käyttöjärjestelmä oli pitkään ylivoimaisesti maailman suosituin käyttöjärjestelmä. Moni käyttäjä ei välttämättä kuitenkaan tullut ajatelleeksi, mitä nimi tarkoitti.

XP on lyhennys sanasta experience, eli kokemus. Asiasta kirjoittaa muun muassa Softpedia, jonka mukaan Microsoft valitsi nimen kuvastaakseen tietokoneiden muuttuvaa käyttöä.

– XP on lyhenne kokemuksesta symboloiden niitä rikkaita ja jatkettuja käyttäjäkokemuksia, joita Windows ja Office voivat tarjota nojaamalla laajasti eri laitteisiin ulottuviin web-palveluihin, Microsoft kertoi aikoinaan julkistaessaan käyttöjärjestelmän.

Windows XP:stä käytettiin ennen julkaisua sisäisesti työnimeä Whistler. Tätä nykyä XP on erittäin turvaton käyttöjärjestelmä, sillä Microsoft lopetti sen tukemisen tietoturvapäivityksillä vuonna 2014 – joitakin harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta.

XP:tä käytetään silti yhä esimerkiksi pankkiautomaateissa sekä yritysten tai hallitusten tietokoneissa, joiden ohjelmistot tarvitsevat XP:tä toimiakseen. Usein jostakin nurkasta voi löytyä netistä irrallaan oleva pc, jossa XP yhä hyrrää.

Ehkä huomionarvoisin XP:n nykykäyttäjä vaikuttaisi olevan Venäjän presidentti Vladimir Putin, mikäli Kremlin julkaisemia lehdistökuvia on tulkittu oikein.

Jos XP-konetta pitää kiinni netissä, voi koko koneen käyttämä sisäverkko olla vaarassa hyökkäykselle.

Windows XP:n oletustaustakuvana toimi kumpuileva nurmikko ja sininen taivas. Sitä on luonnehdittu maailman katsotuimmaksi valokuvaksi ja sen takana on valokuvaaja Chuck O’Rear, joka nappasi kuvan 90-luvun puolivälissä Kalifornian Napa Valleyssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?