Tukes kielsi valaisimia ja usb-jatkojohdon, jota on myyty Verkkokauppa.comissa ja Gigantissa - Digitoday - Ilta-Sanomat

Sähköiskuvaara: Viranomainen määräsi Biltemassa, Gigantissa ja Verkkokauppa.comissa myytyjä laitteita pois markkinoilta

Eri valaisimet ja usb-jatkojohto reputtivat Tukesin tarkastuksen. Osaa on myyty isoissa verkkokaupoissa.

Tukes kielsi usb-porteilla varustetun jatkojohdon myymisen ja määräsi ne poistettavaksi markkinoilta.­

15.4. 7:00

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes varoittaa useasta tuotteesta, jotka voivat aiheuttaa vaaran käyttäjilleen. Joukossa on led-valaisimia ja yksi usb-jatkojohto. Kaikissa on vaarana sähköisku. Usb-jatkojohdon kohdalla vaaraksi mainitaan myös tulipalo.

Tuotteet ja niiden tarkat mallinumerot:

Bilteman led-valojen eristys ei ole riittävä.­

Kaikki tuotteet on määrätty poistettavaksi markkinoilta. Lampuissa ongelmina ovat muun muassa puutteellinen eristys ja suojaus vedeltä. Jatkojohdon kotelomateriaalin palonkestävyys katsottiin riittämättömäksi ja sen eristyksessä havaittiin puutteita.

Isoissa kaupoissa myynnissä ollut jatkojohto saattaa aiheuttaa sähköiskuvaaran.­

Google-haun perusteella etenkin usb-jatkojohto on ollut saatavilla useammasta suomalaisesta verkkokaupasta, kuten Verkkokauppa.comista, Gigantista tai Kärkkäisestä. Tarkka ostajamäärä ei ole tiedossa, mutta Gigantti sanoi Talouselämälle myyneensä johtoa kahdelle asiakkaalle ja Kärkkäinen ei kenellekään.

Nämä eivät ole ainoat tuotteet, jotka viranomainen on viime aikoina kieltänyt. Tukesin verkkosivuilta löytyy tuoreita tiedotteita myös joistakin muista valaisimista ja muista tuotteista, jotka voivat aiheuttaa uhkan käyttäjälleen.

Kuluttajasuojalaki antaa asiakkaan palauttaa tuotteen virheellisenä ostopaikkaan, jotta myyjä voi korjata sen vaatimusten mukaiseksi. Jos korjausta ei voi tehdä, myyjällä on oikeus antaa korvaava tuote tilalle. Viime kädessä kaupan saa purkaa.

Jutusta korjattu kaapeli-ilmaus jatkojohdoksi kello 13.37.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?