Virven oma verkko ajetaan alas: Viranomaisten kriittinen viestintä siirtyy Elisan verkkoon

Virve 2.0 -viranomaisverkon toimittavat Elisa ja Ericsson.

Vielä nykyisin käytössä olevaa Virve-verkkoa rakennettiin vuonna 2001.

9.4.2020 14:54

Erillisverkot-konserni kertoo hankkivansa laajakaistaisen Virve 2.0:n radioverkon palveluna Elisalta ja keskeisimmät tietojärjestelmät Ericssonilta. Tavoitteena on turvata yhteiskunnan kriittisen viestinnän jatkuvuus ja viranomaistoiminta kaikissa olosuhteissa myös jatkossa.

Virve on viranomaisten viestinnässään käyttämä verkko, joka mahdollistaa viranomaisille esimerkiksi suojatut ryhmä- ja yksilöpuhelut, hätäkutsut ja lyhytsanomat. Virve 2.0 -palvelulla viranomaisille ja muille turvallisuustoimijoille pyritään tarjoamaan toimintavarmat ja monipuolisemmat langattomat laajakaistapalvelut kymmeneksi vuodeksi.

Nykyinen Virve perustuu kokonaan omaan erilliseen verkkoonsa. Virve 2.0 rakennetaan Elisan 4g- ja 5g-verkkojen päälle. Uudessa ratkaisussa on kyse liikenteeltään priorisoidusta laajakaistaliittymästä.

– Virven merkitystä kriittisessä toiminnassa ei voi korostaa liikaa. Seuraavan sukupolven Virve on yksi merkittävimmistä valtion ict-hankkeista seuraavien vuosien aikana, sanoo Erillisverkkojen toimitusjohtaja Timo Lehtimäki tiedotteessa.

– Virve mahdollistaa viranomaisten ja muiden turvallisuustoimijoiden saumattoman yhteistyön, joka on välttämätöntä arjessa mutta myös kriisitilanteissa, kuten nyt koronapandemiassa.

Sopimuksen hintaa ei tiedotteessa kerrottu. Viranomaisten priorisoidun laajakaistaliittymän on määrä olla valmis vuoden 2021 loppupuolella. Virve 2.0 -hankkeen sovellukset ovat tulossa vuonna 2023 ja niillä tarjotaan nykyisen Virven kaltaiset viestintäratkaisut sekä uusia toiminnallisuuksia kuten ryhmävideopalvelu. Käyttäjät siirtyvät uuteen palveluun 2025 vuoden loppuun mennessä.

Otsikkoa muokattu klo 15.50.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?