Näin soitat videopuhelun – älä anna koronan erottaa sinua lähimmäisistäsi - Digitoday - Ilta-Sanomat

Näin soitat videopuhelun – älä anna koronan erottaa sinua lähimmäisistäsi

Videopuhelun soittaminen on ilmaista ja helppoa.

7.4.2020 7:00

Koronaviruspandemian myötä läheisten näkeminen jää monilta vähäiseksi. Kun vierailut eivät ole mahdollisia, tulee teknologia avuksi. Sekä tietokoneelle että puhelimiin on saatavilla ilmaisia videopuhelusovelluksia, joiden avulla voit pitää yhteyttä läheisiisi.

Kun tällaisen sovelluksen käytön opettelee, on siitä iloa myöhemminkin. Soittamalla video- tai äänipuhelu sovellusta käyttäen vältät kalliit puhelinmaksut, vaikka jompikumpi osapuoli olisi ulkomailla. Ulkomailla videopuhelut kannattaa kuitenkin soittaa wifi-verkosta, sillä mobiilidata voi tulla kalliiksi.

Sovellukset sopivat hieman eri tarpeisiin. Alla olevista löydät varmasti ohjelman, jota sekä sinä että läheisesi pystyvät käyttämään.

Videopuhelu käynnistyy keskustelunäkymässä videokameran kuvaa painamalla.

WhatsApp

Palveluntarjoaja: Facebook

Kenelle sopii: Android- tai iPhone-puhelimen omistajalle

Osallistujien maksimimäärä: 4

Osallistujilta tarvitaan WhatsApp-sovelluksen lataaminen ja käyttöönotto. Jos käytät jo sovellusta, sinun ei tarvitse huolehtia tästä.

Monien puhelimesta jo löytyvä WhatsApp on useimmille helpoin vaihtoehto, koska se ei edellytä uusien käyttäjätilien luomista. Puhelu soitetaan painamalla videokameran kuvaketta keskustelunäkymässä.

Ennen ensimmäistä videopuhelua sovellukselle pitää antaa lupa kameran ja mikrofonin käyttöön.

Puhelut edellyttävät puhelimen kameran ja mikrofonin käyttöoikeuden luovuttamista sovellukselle. Sovellus kysyy tähän ensimmäisen videopuhelun yhteydessä lupaa, ja se on myönnettävä puhelun onnistumiseksi.

WhatsAppissa onnistuu myös ryhmäpuhelu.

Myös puhelut useamman ihmisen kanssa samaan aikaan ovat mahdollisia. Et pysty lisäämään osallistujia kesken puhelun, joten sinun pitää soittaa ryhmäpuhelu samanaikaisesti kaikille. Tämä tapahtuu menemällä puhelut-välilehdelle, painamalla puhelunappia, valitsemalla ”uusi ryhmäpuhelu”, valitsemalla osallistujat ja painamalla puhelunappia.

WhatsApp-videopuhelut eivät onnistu tietokoneelta käsin.

FaceTime

Palveluntarjoaja: Apple

Kenelle sopii: IPhone-puhelimen tai Mac-tietokoneen omistaja. Myös vastaanottajalla on oltava jompikumpi.

Osallistujien maksimimäärä: 32

FaceTime toimii vain Applen laitteilla. Jos kaikilla läheisilläsi on Applen laite, FaceTimea käyttämällä säästät sovellusten lataamisen ja muihin palveluihin rekisteröitymisen vaivan. Videopuhelun soittaminen on helppoa. Voit valita puhelimen soittosovelluksesta suoraan videopuhelun äänipuhelun sijaan. Soitto ei mene perille, jos vastaanottajalla ei ole Applen laitetta.

Skype

Palveluntarjoaja: Microsoft

Kenelle sopii: Android- tai iPhone-puhelimen ja Windows-, Mac- tai Linux-tietokoneen omistaja.

Osallistujien maksimimäärä: 50

Skype on videopuheluita tietokoneella soitettaessa näppärin ratkaisu. Voit soittaa videopuhelun suoraan verkkosivuilta osoitteessa www.skype.com/fi/free-conference-call/. Saat linkin, jonka voit jakaa esimerkiksi sähköpostitse ja linkkiä klikkaamalla pääsee puheluun mukaan. Jotta videopuhelu onnistuu, on tietokoneessa oltava web-kamera.

Voit myös käyttää Skypeä puhelimella ja tietokoneella sovelluksen kautta, mutta silloin tarvitaan Microsoft-tili. Jos sinulla ei ole tiliä, se luodaan sovelluksen käyttöönoton yhteydessä.

Sovellus on valmiina Windows 10 -tietokoneissa, mutta siihen on kirjauduttava sisään ensimmäisellä käyttökerralla. Macille tai vanhemmille Windowseille voit ladata sovelluksen osoitteesta www.skype.com.

Skypen näkymä voi olla hieman sekava. Oikeassa alareunassa on kuitenkin osoitekirja, jossa pääset käsiksi yhteystietoihin. Videokameran kuva avatussa yhteystiedossa tarkoittaa, että tälle voi soittaa videopuhelun.

Skypen voi ladata puhelimelle App Store- tai Google Play -sovelluskaupasta.Voit soittaa puhelun klikkaamalla ihmiset-välilehdellä yhteystietoa ja valitsemalla video- tai äänipuhelu. Tarjolla on myös mahdollisuus soittaa tavalliseen puhelinnumeroon, mutta tämä ominaisuus on maksullinen.

Sovelluksessa on myös pikaviestimistä tuttu tekstichat ja mahdollisuus tallentaa puheluita sekä jakaa kuvia puheluissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?