Digita aloittaa Ylen teräväpiirtokanavien lähettämisen maaliskuun lopussa - Digitoday - Ilta-Sanomat

Ylen hd-kanavat tulevat antenniverkkoon – näin saat ne näkyviin

Hd-kuva eli teräväpiirto tuo paljon lisää etenkin penkkiurheilijalle.

Julkaistu: 26.3. 7:00

Ylen teräväpiirto saapuu koko Suomeen maaliskuun lopusta alkaen.

Yleisradion hd-muotoisten eli teräväpiirtokanavien jakelu käynnistyy Digitan maanlaajuisessa antenni-tv-verkossa maaliskuun lopussa. Aiemmin Ylen hd-kanavia on voinut katsoa DNA:n antenniverkossa, jossa niiden jakelu nyt päättyy.

Muutos tarkoittaa, että Ylen hd-kanavat näkyvät entistä laajemmin suomalaisissa antennikodeissa. Tiedotteen mukaan teräväpiirto tavoittaa koko maan kesäkuun alkuun mennessä.

Ylellä on 4 teräväpiirtokanavaa: Yle TV1 HD, Yle TV2 HD, Yle Teema sekä Fem HD.

Ylen kanavat alkavat näkyä 31.3. aamupäivän aikana Digitan uhf-verkon B-kanavanipussa kanavapaikoilla 21, 22 ja 25. Digitan verkkosivulta saa lisätietoja näkyvyysalueen laajenemisesta tämän jälkeen.

Vastaanottoon riittää antennikodeissa erittäin laajasti käytetty uhf-antenni, mutta teräväpiirtolähetysten katseluun tarvitset myös hd-vastaanottimen, eli käytännössä T2-virittimellä varustetun television tai T2-digisovittimen.

Jos kanavat eivät heti näy automaattisesti siirtymän jälkeen, voit joutua hakemaan kanavat uudelleen tai palauttamaan vastaanottimen tehdasasetukset.

Yhteisantennikiinteistöissä voidaan joutua antennijärjestelmän muutoksiin Ylen hd-kanavien vastaanottamiseksi, Digita huomauttaa.

Ylen kanavien siirtymistä Digitan verkkoon on varjostanut Ylen ja DNA:n kiista kustannuksista. Ei ole selvää, koska Ylen vanhat peruslaatuiset sd-lähetykset loppuvat, mutta toistaiseksi kuluttajan ei tarvitse pelätä television pimentymistä. Suomessa on arvioitu olevan vielä huomattava määrä vastaanottimia, joissa hd-lähetykset eivät näy.

Muutos ei koske kaapelitalouksia, edellytä mitään toimenpiteitä televisiota kaapelin kautta katsoville.