Edge-selain osaa lukea verkkosivut ääneen - Digitoday - Ilta-Sanomat

Microsoftin selaimessa on ominaisuus, jota ei muilla ole

Sekä vanhassa että uudessa Edge-selaimessa ei ole tarpeen lukea verkkosivuja. Selain lukee ne sinulle.

Edge-selain uusittiin hiljattain.­

15.3. 16:00

Microsoft teki juuri Windows 10:n Edge-selaimeen melkoisen remontin konepellin alla ja vaihtoi sen moottorin samaan, jota Googlen Chrome-selain käyttää.

Tästä huolimatta jo vanhassakin Edgessä piili vähemmälle huomiolle jäänyt toiminto, josta on iloa monessa tilanteessa.

Mene mille tahansa verkkosivulle, jolla on tekstiä. Klikkaa sivun päällä hiiren kakkospainiketta, ja valitse Lue ääneen. Nyt Microsoftin naisääni alkaa lukea sivun tekstiä suomeksi. Samalla selaimen ylälaitaan ilmestyy palkki, josta lukemisen voi keskeyttää. Voit myös siirtää konelukijan edelliseen tai seuraavaan kappaleeseen.

Hiiren kakkosnäppäimen takaa löytyy Edgessa mahdollisuus lukea verkkosivun teksti ääneen.­

Jos lukunopeus ei miellytä, voit painaa palkin oikeasta reunasta auki Ääniasetukset. Sieltä voit hidastaa tai vauhdittaa lukemista ja myös vaihtaa äänen eri kielelle. Englanniksi on myös saatavilla useita äänivaihtoehtoja. Suomeksi niitä on vain yksi, Heidi.

Kone ei osaa lukea tekstiä, joka on osa esimerkiksi pdf-tiedostoa tai jotain kuvaa. Toiminnolle ei myöskään ole pikanäppäintä, joten sen saa päälle vain hiirtä käyttämällä.

Toiminnosta on hyötyä myös muille, kuin esimerkiksi näkövammaisille. Pitkien tekstien lukeminen kirkkaalta näytöltä on omiaan rasittamaan silmiä, jolloin voi olla kätevää antaa koneen lukea sivut puolestasi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?