Puhdista laitteesi kunnolla koronaviruksen takia - Digitoday - Ilta-Sanomat

Koska viimeksi putsasit puhelimesi? Tee se nyt!

Puhelin on melkoinen bakteeripesäke.

Julkaistu: 13.3. 16:07

Koronavirus edellyttää aktiivista näyttöjen ja muiden pintojen siivoamista.

Koronavirus on tehnyt näkyväksi usein huomaamatta jäävän ongelman puhelinten, näppäimistöjen ja muiden työvälineiden likaisuudesta. Laitteet kantavat huomattavan määrän taudinaiheuttajia, minkä vuoksi ne tulisi puhdistaa huolellisesti ja säännöllisesti.

Asiasta kirjoittaa muun muassa CNN, joka lainaa Yhdysvaltain tautikeskuksen CDC:n ohjetta kouluille normaalin kausi-influenssan varalta ja myös Yhdysvaltain OSHA-viraston ohjeistusta influenssapandemian varalta.

Puhelimet tulisi pyyhkiä kostealla ja saippuaisella mikrokuituliinalla sekä edestä että takaa – mutta varo nesteen pääsemistä puhelimen sisälle.

Myös Apple muutti ohjeistustaan tällä viikolla koronavituksen myötä. Cnetin mukaan uusien ohjeiden mukana puhelimen puhdistukseen alkoholipohjaisia desinfiointiliinoja. Aiemmin Apple on ollut jyrkän kielteinen alkoholipuhdistukselle.

Puhelimet voivat olla yllättävänkin törkyisiä. USA Today viittasi joulukuisessa artikkelissaan brittiläiseen tutkimukseen vuodelta 2011. Siinä todettiin, että ulostetta löytyy joka kuudennesta älypuhelimesta. Jo aikaisemmin on varoiteltu, että näppäimistöistä on poimittavissa muun muassa häpykarvoja.

CNN:n mukaan työpisteen pöytä, näppäimistö, hiiri ja muut usein kosketeltavat esineet tulisi desinfioida siihen tarkoitetulla tuotteella pitämällä pinnat kosteina jopa viisi minuuttia. Yksi pyyhkäisy ei siis ole tarpeeksi.

Tosin ennen käsittelyä voi olla paikallaan käyttää paineilmaa esimerkiksi näppäimistön puhdistamiseksi helposti irtoavasta roskasta.

Suomen Työterveyslaitos (TTL) ohjeistaa huolehtimaan hyvästä hygieniasta ja yleisestä puhtaudesta etenkin työpaikoilla, jossa työskennellään toisten välittömässä läheisyydessä ja käytetään yhteisiä työvälineitä.

– Myös laitteiden näppäimistöt ja muut työvälineet pitää puhdistaa säännöllisesti. Pyytäkää laitevalmistajilta ja -toimittajilta ohjeita laitteiden ja työvälineiden puhdistamiseen sekä varatkaa puhdistusvälineet helposti saataville, TTL neuvoo työnantajia.

Lisäksi työntekijöiden tulee huolehtia niin kotona kuin työpaikallakin muista perusasioista, kuten käsien oikeaoppisesta pesemisestä.

Vaikka uusi koronavirus tarttuu pisara- ja kosketustartuntana yskiessä ja aivastaessa, sen voi saada myös tahrautuneiden käsien ja pintojen välityksellä. TTL:n mukaan koeolosuhteissa on osoitettu, että koronavirukset voivat säilyä erilaisilla pinnoilla useita tunteja tai jopa päiviä riippuen pintojen materiaalista ja ympäristön lämpötilasta ja kosteudesta.

Uuden koronaviruksen säilyvyydestä ympäristössä ei ole kuitenkaan vielä saatavilla tutkimustietoa.

Laitteiden fyysisen puhtauden lisäksi on huolehdittava, ettei niihin pääse digitaalisia viruksia. Haittaohjelmien uhka työpaikoilla voi olla nyt entistä suurempi suurten käyttäjämassojen siirtyessä etätöihin koronan vuoksi.