Microsoft, Amazon, Facebook ja Google kannustavat työntekijöitä etätöihin koronaviruksen takia - Digitoday - Ilta-Sanomat

100 000:ta teknologiajättien työntekijää kehotettiin jäämään etätöihin – onko tämä uusi normaali?

Microsoft, Amazon, Facebook ja Google ovat kaikki neuvoneet työntekijöitään pysymään kotona, jos mahdollista.

Koronavirus on hiljentänyt Amazonin kampuksen Seattlessa.

10.3.2020 13:33

Suuret amerikkalaiset teknologiayhtiöt kannustavat Seattlen seudun työntekijöitään työskentelemään toistaiseksi etäältä koronavirusepidemian vuoksi. CNN Businessin mukaan Microsoft, Amazon, Facebook ja Google ovat kaikki antaneet samanlaisen ohjeistuksen, joskin Googlen tapauksessa se koskee myös San Franciscon lahden aluetta.

Kyseessä on suositus, ei pakottava määräys. Se voi kuitenkin koskettaa jopa 100 000 työntekijää Seattlen seudulla, uutistoimisto Reuters arvioi. Sekä Microsoftilla että Amazonilla on molemmilla yli 50 000 työntekijää alueella.

Business Insiderin mukaan Washingtonin osavaltiossa on todettu toistaiseksi 180 koronatapausta, joista 22 on johtanut kuolemaan. Suhteessa suurta kuolleisuutta selittää viruksen leviäminen eräässä hoitokodissa.

Korona voi jättää pysyvän jäljen työntekoon

On esitetty, että koronavirus voi muuttaa pysyvästi työntekoa totuttamalla uusia ihmisiä ja yrityksiä etätyöhön. Tähän on osaltaan ajamassa myös muun muassa ilmastonmuutos. Lappeenrantalainen LUT-yliopisto arvioi, että koronan kaltaiset epidemiat pakottavat yritykset kehittämään teknologiavälitteistä työskentelyä.

LUT-kauppakorkeakoulun tietojohtamisen professori Kirsimarja Blomqvist ennakoi, että uudet työnteon mallit tulevat yleistymään Suomessa seuraavan viiden vuoden aikana.

– Korona-epidemia on musta joutsen, joka saattaa osaltaan nopeuttaa kehitystä, Blomqvist ennustaa tiedotteessa.

Teknologia mahdollistaa toki jo nyt yli rajojen tapahtuvan yhteistyön, mutta suuret massat siirtyvät käyttämään uusia työtapoja yleensä isojen mullistusten tai pakon edessä, Blomqvist arvioi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?