Huaweille tulossa oma musiikki- ja videopalvelu – myyntilukujen notkahdus ei pomoa pelota: ”Motivoi meitä vain lisää” - Digitoday - Ilta-Sanomat

Huaweille tulossa oma musiikki- ja videopalvelu – myyntilukujen notkahdus ei pomoa pelota: ”Motivoi meitä vain lisää”

Huawein kuluttajapalveluista vastaavan Jaime Gonzalon mukaan yhtiö seuraa pitkän tähtäimen suunnitelmaansa, jota markkinoiden nikottelu ja pakotteet eivät estä.

Jaime Gonzalo työ on tuoda Huawein kuluttajapalvelut Googlen tasolle. Tehtävä on massiivinen.­

10.3.2020 7:00

– Monet kuvittelevat, että tilanteemme täytyy olla painajainen. Mutta se ei ole sitä!

Näin vakuuttaa Huawein kuluttajapalveluiden johtaja Jaime Gonzalo, jonka tehtäviin kuuluu yhtiön palveluiden kehittäminen ja ekosysteemin kehittäminen. Tehtävä on kriittisin mahdollinen, sillä Yhdysvaltain asettamien pakotteiden myötä Huawei ei saa käyttää enää uusissa puhelimissaan Googlen palveluita.

Huawei on siksi vauhdittanut rajusti oman AppGallery-sovelluskauppansa kehitystä. Tämä tarkoittaa sitä, että yhtiö yrittää saada sovelluskehittäjiä tekemään sovelluksistaan version myös Huawein Androidille, joka ei ole täysin yhteensopiva Googlen Androidin kanssa.

Tämän lisäksi Huawei kehittää 3000 koodarin voimin vauhdilla omia palveluita, joita älypuhelimien käyttäjät ovat tottuneet odottamaan. Gonzalo sanoo Huaweilta olevan tulossa myös omat musiikki-, e-kirja- ja elokuvapalvelut, vaikkei niitä vielä ole virallisesti julkistettu.

Myynti laskee väkisinkin

Kaikki eivät jaa Gonzalon optimismia. Arvostettu mobiilialan analyytikko Richard Windsor kirjoitti maanantaina, ettei Huaweilla ole mahdollisuuksia päästä ohjelmistoissaan ja palveluissaan Googlen tasolle. Yhtiön vahva markkinaosuus Kiinassa pitää sen kuitenkin pelissä mukana, vaikka kokonaismyynti saattaa sukeltaa tänä vuonna jopa 20 prosenttia.

– En usko, että Huaweilla on mahdollisuuksia houkutella käyttäjiä pois Googlen palveluista. Niinpä yhtiön asema Kiinan ulkopuolella ei kohene, kunnes Kiina ja USA saavat suhteensa kuntoon. Tässä menee aikaa, sillä Huawei on pelinappula kauppariidassa, eikä ratkaisua ole näkyvissä. Kun se lopulta syntyy, Huawei tekee näyttävän paluun, Windsor kirjoittaa.

Gonzalo vakuuttaa, etteivät AppGallery-sovelluskauppa ja Huawein omat palvelut ole katoamassa mihinkään ajan mittaankaan. Vaikka Huawein puhelimien myynti notkahtaa, yhtiö seuraa 10–20 vuoden visiotaan.

– Emme pelkää lähitulevaisuutta, Gonzalo sanoo.

 Vaikka myisimme jonkin aikaa vähemmän laitteita kuin aiemmin, se saa meidät vain työskentelemään kovemmin.

– Vaikka myisimme jonkin aikaa vähemmän laitteita kuin aiemmin, se saa meidät vain työskentelemään kovemmin. Työkulttuurimme on sellainen. Markkinoiden nikottelu motivoi vain meitä lisää.

Gonzalon mukaan yhtiön uudet puhelimet ovat saaneet ylistäviä arvioita laitteistonsa puolesta, mutta moitteita tulee käytettävyydestä Googlen palveluiden puuttumisen myötä.

– Se on hyvä alku. Enää meidän tarvitsee vain kuroa kiinni sovellusten saatavuus, Gonzalo sanoo.

– Kun aloimme vauhdittaa kehitystämme, meiltä meni viisi kuukautta päästä tasoihin Googlen kanssa [mobiilialustan teknisessä kehityksessä]. Miltä tilanne näyttääkään viidessä vuodessa?

Saako Huaweille tehdä sovelluksen vai ei?

Tilanne on monin paikoin hämmentävä, sillä monet suosituista sovelluksista ovat amerikkalaisia. Sovelluksia kehittävät yhdysvaltalaisyritykset eivät puolestaan tiedä, saavatko ne työskennellä Huawein kanssa vai eivät. Toiset valitsevat varovaisuuden, toiset puolestaan jatkavat sovelluskehitystä mahdollisesti kiertoteitä etsien.

– Sovelluskehittäjät kysyvät meiltä jatkuvasti, tarvitsevatko he hallituksensa luvan. Emme voi kuin levitellä käsiämme, sillä emme tiedä vastausta. Tilanne on hyvin epäselvä. Jotkut löytävät keinot, kuten Microsoft ja Snapchat, joiden sovellukset ovat yhä saatavilla laitteillemme, Gonzalo sanoo.

Huawei pyrkii saamaan lisää sovelluksia AppGallery-latauskauppaansa. Täkyiksi sovellusten tekijöille tarjotaan muun muassa näkyvyyttä ja käyttäjille sovelluskaupassa kelpaavaa virtuaalirahaa.­

Gonzalo kehuu vuolaasti AppGallery-sovelluskaupan mahdollisuuksia sovellusten tekijöille. Sovelluskehittäjät saavat tuotoista 85 prosenttia (Applella ja Googlella vastaava luku on 70 %). Lisäksi Huawei on rakentanut kannustinsysteemin, jossa käyttäjät saavat kaupassa käyvää virtuaalirahaa muiden sovellusten lataamisesta ja käyttämisestä.

AppGallery olisi periaatteessa muidenkin laitevalmistajien käytettävissä, mutta ongelmaksi saattaa muodostua se, että se nojaa Huawein palveluihin. Niitä kaikki eivät välttämättä halua laitteilleen. Niinpä AppGallery lienee jatkossakin vain Huawein oma ratkaisu.

Yksityisyyttä, mutta entä tietoturvaa?

Huawei sanoo satsaavansa erityisesti käyttäjien yksityisyyteen. Yhtiö säilyttää eurooppalaisten käyttäjiensä tiedot Saksassa, eikä se lue käyttäjiensä sähköposteja tai skannaa valokuvia esimerkiksi Googlen tavoin.

– Emme tiedä, oletko mies vai nainen tai minkä ikäinen olet. Meitä ei kiinnosta, emmekä halua tietää sitä. Esimerkiksi kuvat siirtyvät salattuina pilvipalvelimellemme, eikä kukaan voi niitä nähdä. Meidän tekoälymme on puhelimessa, eikä se lähetä tietoja eteenpäin. Muissa Android-ekosysteemeissä tekoäly on pilvessä, Gonzalo sanoo.

Pyydettäessä Gonzalo tarkentaa, että lain näin edellyttäessä käyttäjän tietoihin on kuitenkin viranomaisilla pääsy.

– Nämä harkitaan tapauskohtaisesti. Mutta teemme parhaamme toimiaksemme kaikkien paikallisten lakien mukaan. Jos laki edellyttää meiltä jotain, pyrimme sitä seuraamaan.

Huawei toi Suomessa ja Singaporessa myyntiin ilman Googlen palveluita toteutettuja Mate 30 Pro -puhelimia testataksee nniiden vetovoimaa.­

Kun Huawei kehittää ekosysteemiään vahvasti, se saattaa tehdä sitä jopa tietoturvan kustannuksella. Kirjoitushetkellä esimerkiksi Honor 9X- ja Huawei P30 Pro -puhelimien Android-tietoturvapäivitykset laahaavat kuukausia jäljessä, vaikka Huawei on sanonut päivittävänsä jälkimmäistä kuukausittain.

Huawei kommentoi asiaa myöhemmin sähköpostitse:

– Huawei julkaisee tietoturvapäivitykset aina kerralla kattavammin Huawein ohjelmistopäivitysten aikataulun mukaan.

Yksi päivityksiä viivyttävä syy saattaa olla Huawein oma Emui-käyttöliittymä, jolla perus-Androidia on muokattu paljon. Niinpä päivitysten tuominen saattaa olla hitaampaa kuin Androidin perusversiolla.

Kaksi internetiä, yksi puhelin?

Gonzalon mukaan pahin kuviteltavissa oleva skenaario on internetin jakautuminen kahtia amerikkalaisten ja kiinalaisten välillä. Yhdellä puolella olisivat Googlen, Amazonin ja Microsoftin kaltaiset yhtiöt, toisella puolella taas Huawei, Alibaba ja Tencent.

Huawei ei tuo tätä viestiä yksin. Kehityskulusta on varoiteltu jo jonkin aikaa. Googlen entinen toimitusjohtaja Eric Schmidt sanoi CNBC:n mukaan pari vuotta sitten, että kiinalaisten palvelujen taso on kilpailukykyinen amerikkalaisten kanssa.

Tässä Eurooppa olisi hankalassa asemassa, sillä sen olisi valittava, mihin leiriin se haluaa kuulua.

Huawei esitteli hiljattain taittuvanäyttöisen Mate Xs -puhelimen, jossa ei myöskään ole Googlen palveluja. Laite ei ole vielä kaupoissa.­

Tavallisella käyttäjällä on vaikea valinta uusien Huawei- ja Honor-puhelimien ostamisen suhteen, sillä kaikkia palveluita ei niille ole vielä saatavilla. Gonzalo vakuuttaa puhelimen olevan hyvä ostos ja sovelluksia tulevan lisää, mutta esimerkiksi oman pankin sovelluksen puuttuminen laskee puhelimen arvoa selvästi. Joissakin tapauksissa eteen tulisi väkisinkin tutun sovelluksen vaihto toiseen, esimerkiksi pikaviestinpuolella Telegramiin tai Viberiin.

– Onko se hyvä laite ja hintansa arvoinen? Kyllä. Voiko sinulla olla sitä käyttäessäsi normaali mobiilielämä? Kyllä. Voitko käyttää sillä tiettyä hittisovellusta, jota ei ole alustallemme tarjolla? Todennäköisesti et, Gonzalo sanoo.

– Toki on olemassa epävirallisia tapoja saada sovellus toimimaan, mihin emme varsinaisesti kehota. Mutta jos todella haluat tehdä Huawei-puhelimella jotain, se onnistuu.

– Kehitys jatkuu. Palveluita ja sovellustarjontaa ei kannata tuomita parin kuukauden perusteella. Lisää on tulossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?