Kiinan vakoilukoneisto tuli näkyväksi koronaviruksen takia - Digitoday - Ilta-Sanomat

Koronaepäiltyjen seuranta paljasti Kiinan vakoilukoneiston

Normaalisti kulisseissa toimiva Kiinan isovelijärjestelmä on tullut paljon näkyvämmäksi koronaviruksen takia. Valvontateknologia on kehittymässä uskomattomilla tavoilla.

14.2.2020 10:00

Yllä olevalla videolla näytetään, miten Kiinassa tunnistetaan sähköisesti ihmisiä kaduilla.

Kiinasta alkanut koronavirusepidemia on tuonut valtion vakoilukoneiston tavallista näkyvämmäksi kansalaisille, kertoo uutistoimisto Reuters. Se tavoitti miehen, jonka auto oli rekisterinumeron perusteella paikannettu lähelle yhtä tautipesäkettä. Mies määrättiin kahden viikon kotiarestiin koronaviruksen varalta, mutta hän poistui kotoaan hieman aikaisemmin. Silloin kasvontunnistuksella varustettu valvontakamera tunnisti hänet, jolloin yhteyttä otti poliisi ja myös työnantaja.

– Olin hieman shokissa joukkovalvontaverkoston kyvykkyydestä ja tehokkuudesta, nimettömänä pysyttelevä mies kertoi.

Eri yritykset kuvailivat Reutersille uusinta tunnistusteknologiaansa. Megvii-niminen kasvontunnistusyritys sanoi voivansa tunnistaa kuumeiset ihmiset tekoälyn ja lämpökameroiden avulla. Järjestelmää testataan Pekingissä. Toinen yritys Zhejiang Dahua väittää tunnistavansa kuumeet infrapunakameroilla 0,3 celsiuksen tarkkuudella.

SenseTime puolestaan kertoi kehittäneensä rakennusten kulunvalvontaan järjestelmän, joka tunnistaa jopa kasvomaskeja käyttävät ihmiset. Paikoin pakolliset maskit ovat viime aikoina aiheuttaneet kiinalaisille ongelmia tilanteissa, joissa normaalit arkiaskareet ovat edellyttäneet kasvontunnistusta.

Epäselväksi jäi, miten paljon vääriä hälytyksiä ja ilmiantoja sairaiksi luulluista ihmisistä valvontajärjestelmät voivat antaa. Ei ole esimerkiksi olemassa yleispätevää kuumerajaa, koska normaali lämpö voi vaihdella ihmisestä toiseen jopa asteiden verran.

Samalla tavalla on vaikea kuvitella kasvontunnistusta, joka on yhtä aikaa luotettava ja toisaalta tunnistaa ihmisen vain puolikkaista kasvoista. Esimerkiksi kiinalainen puhelinvalmistaja Huawei yritti taannoin luoda sellaista järjestelmää, mutta totesi urakan liian vaativaksi.

Reutersin mukaan hyvinkin tarkkaa valvontaa käytetään muun muassa Kiinan rautateillä. Jos koronaviruksesta epäilty kansalainen astuu junaan, järjestelmä pystyy kirjaamaan häntä lähellä istuneet ihmiset ja toimittamaan heistä tiedot viranomaisille taudin ehkäisyä varten.

Vaikka näin tarkka seuranta on omiaan karmimaan selkäpiitä, uutistoimiston mukaan monet kiinalaiset näyttävät hyväksyvän sen ainakin taistelussa koronavirusta vastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?