Youtube lakkaa tukemasta vanhaa käyttöliittymää selaimessa - Digitoday - Ilta-Sanomat

Youtuben katselu tietokoneella muuttuu peruuttamattomasti

Youtuben tietokonekäyttäjät eivät saa enää kauaa nauttia palvelun vanhemmasta versiosta, joka on monen mieleen.

Youtuben tietokonekäyttäjät eivät saa enää kauaa nauttia palvelun vanhemmasta versiosta, joka on monen mieleen.

Julkaistu: 12.2. 16:00

Youtuben vanha käyttöliittymä katoaa kohta pysyvästi tietokoneella käytettäessä. Moni käyttäjä on vihainen.

Googlen videopalvelu Youtube ilmoitti lopullisesta muutoksesta tietokoneen selaimella näkyvään käyttöliittymään. Maaliskuussa nykyinen ja alun perin vuonna 2017 julkaistu käyttöliittymä muuttuu ainoaksi vaihtoehdoksi. Kaikki vanhassa käyttöliittymässä pysyttäytyneet pakotetaan vaihtamaan uuteen.

Youtube perustelee muutosta sillä, että moni viimeisen kolmen vuoden aikana esitellyistä toiminnoista ei toimi vanhassa käyttöliittymässä. Vaikka vanhaa käyttöliittymää ei kohta enää ole, ei sen käyttäjiä siirretä uuteen välittömästi. He saavat maaliskuusta alkaen ruudulleen ilmoituksen, jossa kehotetaan vaihtamaan uuteen Youtubeen.

Youtube ei sanonut, kuinka kauan ilmoitusta esitetään ennen muutoksen pakottamista. Palvelu huomauttaa, että myös selaimen päivittäminen voi olla tarpeen, jos se ei ole yhteensopiva uuden Youtuben kanssa. Jos näin on, siitä annetaan ilmoitus käyttäjälle.

Youtuben vanha käyttöliittymä (vasemmalla) ei sisällä kaikkia palvelun uusia toiminnallisuuksia.

Youtuben vanha käyttöliittymä (vasemmalla) ei sisällä kaikkia palvelun uusia toiminnallisuuksia.

Youtuben nykyinen käyttöliittymä sisältää muun muassa tumman teeman, entistä isommat suositeltujen videoiden kuvat ja pidemmät videoiden otsikot.

Enemmistöä käyttäjistä muutos ei koske, sillä heillä uusi käyttöliittymä on jo käytössään. Vanhalla käyttöliittymällä on silti yhä useita faneja, Youtuben ilmoitusta seuranneet kommentit paljastavat. Kommenteista moni tyrmää muutoksen täysin ja suorin sanoin.

Kommenteissa videopalvelua arvostellaan esimerkiksi käyttöliittymän pakkosyöttämisestä. Jotkut pitävät käyttöliittymää suorastaan viallisena sen nykymuodossaan, kun taas toiset eivät koe olevansa valmiita muutokseen.

– Uusi versio ei kirjaimellisesti toimi minun kannettavallani – liian tahmea ja hidas. Minun piti asentaa laajennus vanhaa asettelua varten vain, jotta minulla olisi toimiva verkkosivusto, nimimerkki Longsocks kirjoittaa.

– Ilmoitus tuli juuri minuutti sitten, että käyttämäni versio ”menee pois”. Olen täydessä paniikissa tämän vuoksi! En edes tiennyt, että Youtubesta on ”versioita”. Mutta onko nyt kaikki erilaista ja millä tavalla? Eikö ole olemassa mitään tutoriaalia, vai heitetäänkö meidät vain sisään ja katsotaan, osaammeko uida, toinen hätääntynyt käyttäjä valittaa kommenteissa.

Tuoreimmat osastosta