Koronavirus loi odottamattomia ilmiöitä Kiinassa: Puhelimet eivät avaudu ja valvonta vaikeutui - Digitoday - Ilta-Sanomat

Koronavirus loi odottamattomia ilmiöitä Kiinassa: Puhelimet eivät avaudu ja valvonta vaikeutui

Kuluttajat ovat käärmeissään maskipakon seurauksista. Ironisesti tilanne voi sapettaa myös Kiinan valtiota.

6.2.2020 16:00

Yllä olevalla videolla näytetään, miten Kiinassa tunnistetaan sähköisesti ihmisiä kaduilla.

Kiinalaiset ovat siityneet monin paikoin uuteen todellisuuteen koronaviruksen takia. Ainakin kahdessa maakunnassa määrätty maskipakko tarkoittaa, että miljoonat ihmiset joutuvat peittämään naamansa ulkona – ja tästä Kiinassa tapahtuva kasvontunnistus ei tykkää.

Maskit ovat osoittautuneet ongelmaksi toiminnoille, jotka luottavat kasvontunnistukseen, tilannetta koostava Quartz-verkkopalvelu kertoo. Puhelimet eivät avaudu, verkkopankkiin ei pääse, ja huoneistojen ovet eivät aukea naamalla. Ihmiset ovat valittaneet asiasta sankoin joukoin paikallisessa sosiaalisen median palvelussa Weibossa, jota Abacus-verkkosivusto lainaa.

– Olen pitänyt maskia joka päivä viime aikoina, ja haluan vain heittää pois tämän kasvoavauksella varustetun puhelimeni, sanoi yksi turhautunut iPhonen omistaja Weibossa.

Laitevalmistajat vaikuttavat voimattomilta asian edessä. On vaikea kuvitella kasvontunnistusta, joka samaan aikaan toimisi vain osan kasvoista näkyessä ja toisaalta olisi yhä niin turvallinen, ettei se päästäisi vieraita käsiksi puhelimen tietoihin.

Monessa tapauksessa ongelman voi kiertää käyttämällä tunnistuksessa vaikkapa pin-koodia tai sormenjälkeä. Mutta kasvontunnistus ei Kiinassa ole vain kuluttajien hyödyntämä teknologia. Hallituksella on valtava hanke kansalaisten seuraamiseksi massoittain kasvontunnistuksen avulla.

Näin ollen viranomaisten määräämä maskipakko voi olla hallitukselle merkittävä haitta, kun kansalaisten valvominen ei onnistu entiseen malliin.

Kohu on saanut jotkut myös päivittelemään ihmisten kyvyttömyyttä toimia, jos yksi teknologia pettää.

– Tiesitkö, että Applen sormenjälkitunnistus ei toimi hanskojen kanssa? Se tarkoittaa, että kylmässä ilmastossa elävät ihmiset joutuvat ottamaan hanskansa pois joka kerta, kun he avaavat puhelimensa ja altistavat itsensä pakkaspuremalle, Twitter-käyttäjä Kayla J vertaa sarkastisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?