Google Mapsiin iso uudistus – tässä ovat uudet ominaisuudet - Digitoday - Ilta-Sanomat

Google Mapsiin iso uudistus – tässä ovat uudet ominaisuudet

Google Mapsissa uudistuvat päänäkymä (vasemmalla), Live view -tila (keskellä) ja julkisen liikenteen käyttöön tarjotaan lisää tietoa.

Google Mapsissa uudistuvat päänäkymä (vasemmalla), Live view -tila (keskellä) ja julkisen liikenteen käyttöön tarjotaan lisää tietoa.

Julkaistu: 6.2. 13:56

Google Maps täyttää 15 vuotta. Jatkossa yhtiö pyrkii saamaan yhä enemmän sisältöä käyttäjiltään – ilmaiseksi.

Google uudistaa Google Maps -karttapalveluaan rajulla kädellä. Sovellus saa uusia ominaisuuksia 15-vuotisjuhlansa kunniaksi. Google Maps -sovellus päivittyy lähiaikoina automaattisesti Android- ja iPhone-puhelimissa.

Uudistuksista näkyvin on muutos karttanäkymän alalaidassa. Nykyiset alarivin painikkeet (tutustu, työmatka, sinulle) korvataan 5 napilla. Uusia ovat merkitty- ja postaa-painikkeet.

Merkitty-napin takaa löytyy käyttäjien tekemiä paikkamerkintöjä, joita on tehty kaikkiaan 6,5 miljardia kappaletta. Postaa (contribute) puolestaan on olemassa sitä varten, että käyttäjät tuottaisivat omaa sisältöä karttoihin muille jaettavaksi.

Nykyisessä Google Mapsissa (vasemmalla) on tarjolla 3 nappia alhaalla. Jatkossa niitä on 5.

Nykyisessä Google Mapsissa (vasemmalla) on tarjolla 3 nappia alhaalla. Jatkossa niitä on 5.

Työmatka (commute) tarjoaa tuttuun tapaan ehdotuksia julkisten kulkuvälineiden käyttöön. Google pyrkii näyttämään myös lisäsisältöä julkisilla kulkuneuvoilla matkustaville ihmisille. Jatkossa ohjelmiston käyttäjä voi muun muassa saada tietoa siitä, kuinka täysi kulkuväline on tai kuinka kuuma liikennevälineessä on. Tiedot perustuvat muiden käyttäjien tekemiin ilmoituksiin.

Vaikka Google tuo käyttäjien omat kontribuutiot aiempaa näkyvämmin esille, yhtiö aikoo jatkossakin luottaa sisällöntuotannossa käyttäjien haluun auttaa toisiaan eikä tarjoa siitä korvauksia. Googlella on Local guide -ohjelma, jossa sisällöntuottajat voivat kerätä pisteitä ja kilpailla keskenään.

– Perimmäinen sisällöntuotannon motiivi on yhä halu tehdä hyvää ja auttaa toisia ihmisiä, sanoi Googlen karttapalveluiden johtaja Dane Glasgow videoyhteyden yli Ilta-Sanomat Digitodaylle.

Nykyinen Sinulle-valikko (updates) uusitaan, ja sen takaa on määrä löytyä paikallisten antamia vinkkejä ja trendikkäitä kohteita. Tämän kautta on mahdollista olla myös yhteyksissä paikallisiin yrityksiin, ja firmat voivat ostaa valikon takaa näkyvyyttä.

Tutustu-napin (explore) takaa löytyvät yhä paikalliset ravintolat ja kiinnostavat kohteet.

Live view yhdistää katunäkymää ja navigointiohjeita.

Live view yhdistää katunäkymää ja navigointiohjeita.

Google uudistaa myös sovelluksen pikakuvakkeen sekä katunäkymää ja reittiohjeita yhdistävää Live view -näkymää.

Googlen karttatoimintojen korkeimpaan johtoon kuuluva Jen Fitzpatrick sanoi videopuhelussa Google Mapsilla navigoitavan joka päivä yli miljardin kilometrin edestä, minkä lisäksi käyttäjät tekevät karttoihin joka päivä 20 miljoonaa lisäystä. Nämä voivat olla esimerkiksi uusia paikkamerkintöjä, arvosteluita tai valokuvia. Aktiivisia sisällöntuottajia eli ”paikallisoppaita” on noin 120 miljoonaa.

Google on joutunut myös kiperiin tilanteisiin viime aikoina karttaohjelmistonsa kanssa. Saksalainen performanssitaiteilija todisti, miten helppoa on luoda palveluun keinotekoinen liikenneruuhka. Lisäksi Irlannin tietosuojaviranomainen tutkii, onko Googlen karttojen yksityisyydensuoja riittävä.

Tuoreimmat osastosta