Taiteilija loi olemattoman ruuhkan Google Mapsiin 99 puhelimen avulla - Digitoday - Ilta-Sanomat

Video: Mies veti kärryssä 99 puhelinta Berliinin kaduilla – seuraavaksi Google Mapsissa oli ruuhka

Mies veti puhelimilla täytettyä kärryä perässään ja sai Google Mapsin esittämään olematonta ruuhkaa.

5.2.2020 7:00

Saksalainen taiteilija Simon Weckert todisti yksinkertaisella tempulla, ettei nettijätti Google ole erehtymätön. Vaikka miljoonat ihmiset luottavat vakaasti Googlen antamaan tietoon, on ainakin Maps-kartasto hämättävissä verrattain yksinkertaisesti, muun muassa The Register uutisoi.

Weckert näyttää videolla, kuinka hänen onnistui luoda Google Mapsiin olematon ruuhka vetämällä Berliinin kaduilla kärryä, jossa oli 99 puhelinta – kaikki Mapsin reittiohjeisiin kytkettynä. Maps alkoi näyttää kaikille käyttäjille reittiä punaisena, vaikka todellisuudessa kaduilla oli hyvin vähän liikennettä.

Weckertin tempaus nimeltä Google Maps Hacks todistaa hänen mukaansa mahdollisuudesta vaikuttaa digitaalisesti fyysiseen maailmaan, sillä Google alkoi opastaa autoja toiselle reitille oletettua ruuhkaa vältellen.

Tempun mahdollisti tapa, jolla Maps ja monet muut karttaohjelmistot toimivat. Google poimii matkapuhelinten sijainnin sekä tarkkoja gps-tietoja keräämällä että tukiasemien epätarkempien tietojen avulla. Suuri määrä puhelimia samassa paikassa antaa Googlen algoritmeille käsityksen ruuhkasta.

Tämä tietojenkeruu on laajempaa kuin käyttäjät usein tietävät. Se kuitenkin mahdollistaa Googlelle paitsi senhetkisen ruuhkatilanteen näyttämisen, myös niiden ennustamisen.

Käytännössä tietoa lähettävät Googlelle kaikki Android-puhelimet sekä iPhonet, joissa on käytössä Googlen kartat. Tämän voi estää blokkaamalla paikkatietojen jakamisen Googlelle gps:n käytön.

Äskettäin Google antoi Android-käyttäjille myös mahdollisuuden käyttää karttoja incognito-tilassa, jolloin kartan selailu- tai hakuhistoriaa ei tallenneta eikä sijaintitietoa päivitetä.

Googlen kartastossa on myös mahdollisuus painaa nappia ruuhkasta tai jostakin muusta häiriöstä ilmoittaakseen. Mapsia saattaa siis olla mahdollista hämätä myös tekemällä tarpeeksi vääriä ilmoituksia tarpeeksi monesta puhelimesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?