Kommentti: Seksikutsut sen viimeistään todistavat – Facebookin vastuunpakoilu jatkuu

Facebook antaa huijareiden riehua palvelussaan vanhaan malliin. Kauniit puheet väärinkäytösten estämisestä virheistään opiksi ottaneessa yhtiössä alkavat vaikuttaa sanahelinältä, kirjoittaa Ilta-Sanomien digitoimittaja Henrik Kärkkäinen.

23.1.2020 7:02

Facebookilla on ongelma. Sen käyttäjiä on pommitettu tekaistujen profiilien kaveripyynnöillä kuukausien ajan.

Profiilien omistajat vaikuttavat olevan edustavia naisia, joiden kuvat tosin ovat mitä todennäköisimmin varastettuja. Uuden ”kaverin” profiilista löytyykin sitten varsin suorasukaisia ehdotuksia videoseksiin.

Pahimmassa tapauksessa luvassa on myös muhkea kiristys, kun hyväuskoinen uhri on erehtynyt ottamaan omat housunsa pois puhelimen tai tietokoneen kameran edessä.

Suuri kysymys ei ole se, miksi tällaisia huijaus- tai seksiinhoukutteluyrityksiä on. Sumutuksia on ollut yhtä pitkään kuin ihmisiäkin.

Kysymys on se, miksei Facebook saa tehtyä niille mitään. Riesa on kuukausia ellei vuosia vanha.

Samanlaisia huijauksia, silti mitään ei tapahdu

Yhtiö sanoo käyvänsä kilpajuoksua huijareiden kanssa. Kuitenkin näissä kaverikutsuissa toistuu sama kaava. Kaverikutsu, ja profiilissa on tarjolla irstaan (yleensä konekäännetyn) houkuttelun ohella linkkiä seksisivuille.

Facebook on kehitellyt vuosikausia tekoälyään niin hyväksi, että nykyään se löytää paljaan nännin vaikka mistä. Mutta teksti ”katso minun ammottavaa märkä pillua” videolinkin yhteydessä vaikuttaa silti olevan liian vaikea pala havaittavaksi.

 Toistuvat huijaukset eivät häiritse yhtiön tulovirtaa, ja Facebookia on vaikeaa saattaa asiasta edesvastuuseen.

Tästä jää kovin vähän muita johtopäätöksiä kuin se, että asia ei ole Facebookille riittävän tärkeä. Toistuvat huijaukset eivät häiritse yhtiön tulovirtaa, ja Facebookia on vaikeaa saattaa asiasta edesvastuuseen.

Päätelmää tukee se, että Facebookissa nähdään vieläkin toistuvasti julkkisten kasvoilla tehtäviä bittiraha- ja muita huijauksia. Myöskään ne eivät muodosta uhkaa Facebookin tulovirralle.

Maksamalla saa valehdella Facebookissa

Facebook sanoo olevansa vastuullinen valeuutisten näkyväksi tekemisessä. Palvelussa liitetään valeuutisten yhteyteen huomautus siitä, että artikkelin todenperäisyys on kiistetty.

Valeuutissääntöön on kuitenkin olemassa poikkeus. Jos Facebookiin ostaa vaalimainoksen, siinä voi valehdella niin paljon kuin sielu sietää. Facebook ei puutu väitteiden sisältöön millään tavalla.

Tässä tilanteessa tietysti kassa kilisee. Mainokset tuovat rahaa Facebookille.

Cambridge Analytica -skandaalin jälkeen Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg sanoi yhtiön luoneen nahkansa – tai muuttaneen dna:nsa, kuten jenkkikielellä sanotaan.

Zuckerberg vakuutti yhtiön käyttävän jatkossa suuren osan resursseistaan haitanteon ehkäisemiseksi. Tavalliselle käyttäjälle tämä on silti yhä varsin näkymätöntä.

Facebookia on usein kritisoitu siitä, että sille kelpaa kyllä valta ja raha, mutta se ei ole halukas kantamaan vastuutaan väärinkäytöksistä.

Vaikuttaa siltä, että tämä kritiikki sopii yhtä hyvin niin uudella kuin vanhalla dna:lla varustettuun Facebookiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?