Firefoxin tekijä Mozilla joutui ahdinkoon – irtisanoo väkeä - Digitoday - Ilta-Sanomat

Firefoxin tekijä Mozilla joutui ahdinkoon – irtisanoo väkeä

Mozillan pääkonttori on Kalifornian Mountain View’ssa.

Mozillan pääkonttori on Kalifornian Mountain View’ssa.

Julkaistu: 17.1. 7:55

70 työntekijää saa lähteä. Yhtiö sanoo jatkavansa uusien tuotteiden kehittämistä, vaikka niiden tuoma tulovirta on ollut odotettua heikompaa.

Firefox-selaimesta vastaava Mozilla irtisanoo 70 työntekijäänsä, kertoo TechCrunch. Syynä on yhtiön uusien tulokanavien odotettua heikompi tuotto.

Mozillan hallituksen puheenjohtaja ja väliaikainen toimitusjohtaja Mitchell Baker sanoi Mozillan blogissa yhtiön siirtävän resursseja uusien tuotteiden kehittämiseen ja leikkaavansa siksi vanhoja toimenkuvia. Irtisanottavat työntekijät saavat rahallisen lähtöpaketin.

Mozillan tärkein tulolähde ovat satojen miljoonien dollarien arvoiset hakukonesopimukset. Tällä hetkellä sen suurin asiakas on Google, eli Firefox-selaimessa tehtävät nettihaut tehdään Googlen hakukoneella. Tämä on kuitenkin vaihdellut ajan mittaan, sillä myös muun muassa Yahoo!, Yandex ja Baidu ovat maksaneet hakukonepaikasta, kertoo Ars Technica.

Mozillan tuleviin tuotteisiin kuuluvat muun muassa maksullinen, käyttäjän tietoturvaa lisäävä vpn-palvelu. Aiemmin Mozilla on hankkinut tuloja muun muassa Firefoxin välilehtien mainospaikoilla.

Nyt työntekijöitään irtisanova Mozilla Corporation on voittoa tuottamattoman Mozilla-säätiön omistama. Vuonna 2018 Mozilla-yrityksellä oli noin 1000 työntekijää maailmanlaajuisesti.

Mozillan vaikeuksien voidaan nähdä vahvistavan Googlen asemaa webin valtiaana, sillä myös Microsoft siirtyy käyttämään Edge-selaimessaan käytännössä Googlen hallinnoimaa Chromium-ohjelmistotekniikkaa. Firefox perustuu Mozillan omaan Gecko-ohjelmistomoottoriin.

Moni on uskonut Googlen olevan hakukoneellaan yksi Firefoxin päärahoittaja juuri kilpailuasetelman ylläpitämisen vuoksi. Google joutuisi mitä todennäköisimmin ankarien monopolisyytösten kohteeksi, jos sen selain ja käyttämät web-tekniikat jäisivät ainoiksi markkinoilla.

Tuoreimmat osastosta