Pc-toimitukset kääntyivät kasvuun viime vuonna, Jimm’s PC-store kertoo pelaamisen ilmiöt - Digitoday - Ilta-Sanomat

Pc-myynti nousuun ensimmäistä kertaa vuosikausiin – tätä tapahtuu kotien tehokoneissa nyt

Värikäs led-valaistus on trendikästä pelaamiseen tarkoitetuissa tehokoneissa. Kuvassa Jimm’s PC-Storen laite.

Värikäs led-valaistus on trendikästä pelaamiseen tarkoitetuissa tehokoneissa. Kuvassa Jimm’s PC-Storen laite.

Julkaistu: 16.1. 7:00

Pc-markkinoilla tapahtui merkittävä käänne viime vuonna. Suomalainen kauppias ennustaa alkaneen vuoden pelitrendit.

Pc-tietokoneiden toimituksissa tapahtui viime vuonna jotain, mitä ei ole nähty sitten vuoden 2011. Tutkimusyhtiö IDC:n mukaan markkinat kääntyivät nousuun ja kasvoivat lopulta 2,7 prosenttia noin 267 miljoonaan pc:hen. Myös tutkimusyhtiö Gartner näki kasvua, joskin vain 0,6 prosenttia.

Kiinalainen Lenovo on ykkösvalmistaja niin Gartnerin kuin IDC:n tilastoissa sekä koko viime vuonna että viimeisellä neljänneksellä.

Lukuja lainaavan VentureBeatin mukaan toimituksia on vauhdittanut yritysten siirtymä Windows 10:een, kun jotkut suuret Windows 7 -käyttäjät ovat viime hetkellä tuen päättyessä aloittaneet päivitykset uuteen konekantaan.

Vaikka suurin osa koteihinkin myytävistä tietokoneista on kannettavia, myös tehokäyttöön tarkoitetuilla pöytäkoneilla menee hyvin. Pelikoneita ja muita räätälöityjä pc:itä myyvän Jimm's PC-storen mukaan viime vuonna tietokoneharrastusta vei eteenpäin erityisesti kilpapelaaminen. Pc-pelaajien ja -harrastajien verkkokauppa huomauttaa AMD:n ja Intelin kamppailleen tosissaan suoritinmarkkinoilla, kunnes AMD sai niskaotteen Ryzen 3000 -suorittimillaan.

Kaupan mukaan pelit vievät tietokoneiden kehitystä ja räätälöintiä yhä voimakkaasti eteenpäin.

– Viime vuosina tietokoneiden kehitys ja räätälöinti ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti, olipa sitten kyse itse tietokoneesta, niiden lisälaitteista, tarvikkeista tai sovelluksista ja palveluista. Silti uskon, että olemme etenkin räätälöinnissä vasta alkutaipaleella, sillä tietokoneet ovat entistä henkilökohtaisempia ja etenkin aktiiviset tietokoneharrastajat arvostavat omintakeisia ratkaisuja, sanoo Jimm’sin toimitusjohtaja Antti Järvinen tiedotteessa.

Hertseissä ei pihistellä

Esimerkkeinä virittelyn ilmiöistä Järvinen mainitsee rgb-värivalaistuksen pelitietokoneissa ja niiden tarvikkeissa, vesijäähdytyksen ja niin sanotun deliddauksen, jota kauppa alkoi tarjota palveluna viime vuonna.

Deliddaus tarkoittaa keskussuorittimen ydintä suojaavan lämpökilven hetkellistä irrottamista sekä lämpökilven ja suorittimen välisen lämmönjohtimen vaihtamista toiseen materiaaliin. Asiantuntemusta edellyttävällä toimenpiteellä suoritin voidaan esimerkiksi ylikellottaa toimimaan tavallista nopeammin. Jos toimenpide epäonnistuu, suoritin voi vaurioitua.

Jimm's uskoo, että näytönohjainvalmistaja Nvidian viime vuonna esittelemä RTX-säteenseuranta peligrafiikan parantamiseksi tavoittaa massat tänä vuonna. Myös näyttöjen 240 hertsin virkistystaajuuden odotetaan yleistyvän kilpapelaamista edemmäs. Onpa jo nähty jopa 360 hertsin näyttökin.

Hertsit määräävät, kuinka monta kertaa sekunnissa näyttö pystyy päivittämään kuvan. Hertsien ohella siihen vaikuttavat myös muun muassa tietokoneen suoritin ja näytönohjain. Monelle tavalliselle pelaajalle jo 240 hertsiä on enemmän kuin tarpeeksi.

Tuoreimmat osastosta