Onko tietokoneessasi Windows 7? Nämä asiat sinun tulee tietää - Digitoday - Ilta-Sanomat

Onko tietokoneessasi Windows 7? Nämä asiat sinun tulee tietää

Windows 7:n esiversio käytössä vuonna 2008.

Windows 7:n esiversio käytössä vuonna 2008.

Julkaistu: 14.1. 10:07

Suositun Windows 7:n tuki loppuu tänään. Käyttöjärjestelmä ei lakkaa toimimasta, mutta muuttuu turvattomammaksi.

Microsoft lopettaa tuen 10 vuotta täyttävälle Windows 7 -käyttöjärjestelmälleen tänään 14. tammikuuta. Tämän myötä yhtiö ei jakele enää tietoturvapäivityksiä käyttöjärjestelmään. Päivittämätön käyttöjärjestelmä puolestaan on altis viruksille ja muille haittaohjelmille.

Windows 7 on yhä erittäin yleinen käyttöjärjestelmä. Sekä Netmarketsharen että Statcounterin lukujen mukaan se oli joulukuussa vielä 27 prosentissa pc-tietokoneita.

Jos kotikoneessasi on Windows 7 -käyttöjärjestelmä, sen käyttö olisi suositeltavaa lopettaa, vaikka se toimiikin vielä teknisesti. Yrityskäyttäjille on tarjolla mahdollisuus jatkaa niin sanotun laajennetun tuen parissa maksua vastaan.

Jos et ole varma, mikä Windows koneessasi on, asian näkee ruudulta käyttöjärjestelmän käynnistyessä.

Microsoft lopetti ilmaisen Windows 10 -päivityksen tarjoamisen kesällä 2016. Sen umpeuduttua Windows 10:n päivittäminen vanhalle koneelle on verrattain hintavaa, sillä käyttöjärjestelmän täysversio Microsoftilta ostettuna maksaa 145 euroa.

Käyttöjärjestelmää myydään edullisemmalla monessa verkkokaupassa, mutta lataukseen oikeuttavien avainkoodien alkuperästä ei voi kaikissa tapauksissa olla varma. Tämä tarkoittaa, että niissä on toimimattomuusriski ja niiden käyttö voi rikkoa Microsoftin käyttöehtoja. Sama voi päteä päivittämisessä Media Creation Tool -ohjelmaa käyttäen, mikä on yhä onnistunut aivan viime kuukausina.

Ei lakkaa toimimasta yhtäkkiä

Windows 7 ei lakkaa toimimasta, vaikka sen elinkaari päättyykin. Vaikka käyttöjärjestelmän tietoturvapäivityksiä ei enää tulekaan, Microsoft sanoo toimittavansa yhä päivityksiä Microsoft Security Essentials -tietoturvasovellukseen. Tämän takarajaa ei ole ilmoitettu.

Microsoft alkaa kuitenkin ajaa alas Windows 7:n palveluja. Peleistä ainakin Internet Backgammon ja Internet Checkers sekä Windows Media Centerin sähköinen ohjelmaopaspalvelu lakkaavat toimimasta.

Google ilmoitti jatkavansa Chrome-selaimensa päivityksiä Windows 7:ssa ainakin 15.7.2021 asti. Tämän tarkoitus on palvella yrityskäyttäjiä, jotka ostavat Microsoftilta kallista jatkettua tukea.

Microsoft: Osta uusi tietokone

Microsoft suosittelee tukisivuillaan Windows 7 -käyttäjiä ostamaan uuden Windows 10:llä varustetun tietokoneen. Yhtiö perustelee tätä sillä, että nykyaikaiset koneet ovat ”nopeita, kevyitä ja entistä tehokkaampia ja turvallisempia, ja niiden keskihinta on huomattavasti alhaisempi kuin kahdeksan vuotta sitten”. Toinen perustelu on se, että Windows 10 ei ole yhteensopiva kaikkien vanhojen tietokoneiden kanssa.

Yhtiö tuputtaa uuden tietokoneen ostamista hyvin aggressiivisesti, sillä vaikka käyttäjä vastaisi Microsoftin verkkosivuilla olevassa kyselyssä olevansa täysin tyytyväinen tietokoneeseensa, kyselyyn vastaaminen antaa uuden laitteen ostamisen ykkösvaihtoehdoksi.

Suositun käyttöjärjestelmän poistuminen markkinoilta voi olla hyvin hidas prosessi. Vaikka Microsoft lopetti Windows XP:n tuen jo vuonna 2014, sitä on yhä käytössä noin 1,3 prosentissa tietokoneita.

Tuoreimmat osastosta