Chromessa ja Firefoxissa on kuva kuvassa -toiminto videoiden katsomiseksi ikkunassa - Digitoday - Ilta-Sanomat

Tätä harva tietää: Chromessa on piilossa näppärä kikka videoiden katseluun

Chromen kuva kuvassa -toiminto löytyy vasta kahden napsautuksen takaa. Kuvakaappaus Youtubesta.

Julkaistu: 26.12.2019 7:00

Videon saa ikkunaan, joka pysyy näkyvissä koko ajan. Mutta toiminto on todella hyvin piilotettu. Firefoxissa se on näkyvämpi.

Yksi Chrome-selaimen riemastuttava ominaisuus, kuva kuvassa -toiminto, vapauttaa videoiden katselua merkittävästi. Toiminnon aktivoiva valinta on kuitenkin piilotettu erinomaisen hyvin ja saattaa olla monelle tuntematon.

Mene johonkin verkkosivulle, jossa voit katsoa videoita. Youtube lienee hyvä paikka aloittaa. Kun katsot videota, voit klikata sitä hiiren kakkosnäppäimellä. Tämä ei vielä tuo esiin haluttua toimintoa, vaan videota pitää klikata vielä uudestaan hiiren kakkosnäppäimellä. Harva tuntee toimintoa, vaikka se on ollut Chromessa jo yli vuoden ajan.

Nyt näkyvissä pitäisi olla Kuva kuvassa -valinta. Klikkaa sitä. Tämä uusi videoikkuna pysyy saumattomasti päällä, kun vaihtelet välilehdestä toiseen, avaat uusia välilehtiä tai menet verkkosivulta toiselle. Et siis joudu enää olemaan sen sivun vanki, jolla video pyörii. Tai vaihtoehtoisesti joudu vain kuuntelemaan videon ääntä tehdessäsi verkossa jotain jossain muualla.

Toiminto menee selaintakin edemmäs. Voit jatkaa videon katsomista vaikka Chromen ulkopuolella tehdessäsi Windowsissa jotain muuta.

Firefox nokitti

Ominaisuus tuli äskettäin myös Firefox-selaimeen, kun Mozilla päivitti sen joulukuun alussa. Kun käynnistät videon, näet sen oikeassa reunassa sinisen painikkeen nimeltä Kuva kuvassa. Paina sitä, niin video jatkaa pyörimistään omassa ikkunassaan ruudun oikeassa alareunassa samaan tapaan kuin Chromessa.

Mozillan mukaan toiminto toimii kaikilla videosivustoilla, ja IS Digitodayn havainnot tukevat väitettä. Kuva kuvassa -toiminto löytyi esimerkiksi yhdellä uutissivulla pyörivästä videosta ja Google Kuvat -palvelussa olevasta henkilökohtaisesta videosta. Se toimi myös Twitchissä sekä suoraa lähetystä että aiemmin tallennettua videota katsottaessa.

Chromessa uutissivun videota ei saanut omaan ikkunaansa, eikä se onnistunut Twitch-palvelussakaan. Firefoxin toiminto vaikuttaisi siis olevan kattavampi. Tosin ainakin Chromessa jotkut videot saattavat Lifehackerin mukaan tarjota omaa nappiaan kuva kuvassa -toiminnolle tai voivat käynnistää videon automaattisesti siinä tilassa.

Chromessa toiminnon pitäisi löytyä Windowsin lisäksi ainakin Macista. Firefoxin toiminto tukee toistaiseksi vain Windowsia. Mac ja Linux ovat vuorossa tammikuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?